Ruotsi toimittaa Saab S 100D Argus -tutkavalvontakoneita ja AMRAAM-ohjuksia Ukrainalle

ARGUS_fleetRuotsin hallitus esitteli 29. toukokuuta jo 16:nnen ja samalla maan suurimman sotilaallista tukea sisältävän apupaketin Ukrainalle sitten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan. Mukana on AEW-tutkavalvontakoneita, jotka tarjoavat jatkossa Ukrainalle kokonaan uudenlaista omaa suorituskykyä. Apupaketissa on myös ilmapuolustusta tukevia AMRAAM-ohjuksia.

Ukraina saa käyttöön Ruotsin ilmavoimien aiemmin käyttämiä Saab 340 (S 100D Argus) -tutkavalvontakoneita. Niihin on asennettu ilmavalvontaa varten ASC 890 -järjestelmä ja koneen tunnusomaisena piirteenä on rungon yläpuolelle asennettu suomalaista valmistusta oleva skibox-nimelläkin tunnettu tutka-antenni.

"Kyseessä on kahden ACS 890 -lentokoneen lahjoitus Ukrainalle" kertoi Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsonin lehdistöavustaja Johan Hjelmstrand Lentoposti.fi:lle. Ruotsilla on kaksi tällaista tutkavalvontakonetta, jotka se on jo aiemmin ilmoittanut korvaavansa uusilla GlobalEye-monitoimivalvontakoneilla.

Tutkavalvontalentokone tuo kokonaan uudenlaisen suorituskyvyn Ukrainan omaan käyttöön ilmatilan sekä merialueiden valvontaan. Samalla vahvistuu pitkän kantaman valvontakyky ja ennakkovaroituskyky myös dronejen ja ohjusten osalta.

S 100D Argus -tutkavalvontakone tuottaa yhdessä siihen liittyvän maakaluston kanssa tarkkaa ja ajankohtaista tilannekuvaa, jota voidaan hyödyntää niin sotilas- kuin siviilitehtävissä, mukaan lukien ilmavalvonnan tehtävät ja etsintä- ja pelastusoperaatiot. Saab 340 AEW -koneissa on käytössä PS-890 AESA -tutka.

Ukrainan odotetaan kesän aikana saavan käyttöönsä myös F-16 -hävittäjiä, joiden kanssa tutkavalvontakone tarjoaa jo aivan eri luokan suorituskykyä. Ukrainan naapurimaa Puola on puolestaan vastaanottanut kaksi samanlaista Saabin toimittamaa AEW-konetta ja mahdollisen yhteensopivan verkkottumiskyvyn myötä valvontaverkko olisi yhteisellä neljän koneen laivastolla hyvinkin kattava.

Aiemmin Ruotsin odotettiin toimittavan Ukrainalle Gripen-hävittäjiä. Kahden hävittäjäjärjestelmän ylläpito olisi kuitenkin ollut kallista ja monin tavoin haastavaa. Ruotsi on kuitenkin aiemmin kouluttanut ukrainaislentäjiä ja koulutus on voinut olla mm. Saab 340 -koneen ohjaimiin.

Ruotsi tukee Ukrainan ilmapuolustusta myös Rb 99-AMRAAM -ilmataisteluohjuksin, jotka modifoidaan sopimaan maassa toimivien ilmatorjuntajärjestelmien käyttöön.

Edellämainittujen järjestelmien lisäksi Ruotsin uusin aseapupaketti sisältää PBV 302 -miehistönkuljetusvaunuja, joilla tuetaan ukrainalaisprikaatien jälleenrakentamista. Ruotsi lahjoittaa Ukrainalla myös 155 mm tykistöammuksia sekä tukee jo toimitettujen järjestelmien huoltoa. Ukrainan johtokeskusjärjestelmiä apupaketti vahvistaa satelliittiyhteysjärjestelmin.

Ruotsin aseapupaketin arvo on noin 13,3 miljardia kruunua eli noin 1,15 miljardia euroa. Aseapupaketti vastaa myös Ukrainan ensisijaisia aputarpeita.

Ruotsi korvaa lahjoittamiaan suorituskykyjä uusin tilauksin ja osittain korvaavien suorituskykyjen hankinnat ovat jo käynnistyneet. MH

Päivitys kello 17.40: Lisätty Ruotsin puolustusministerin avustajan täsmennys kahdesta koneesta.

 Lue myös: