Saab esittelee ensimmäisen uuden JAS 39 E Gripen -monitoimihävittäjänsä toukokuussa

Gripen_E_mockupSaab jatkoi julkistuksia Singapore Airshow'ssa myös kolmantena näyttelypäivänä. Ruotsalaisvalmistaja kertoi esittelevänsä ensimmäisen uuden sukupolven JAS 39 E Gripen -monitoimihävittäjän toukokuussa 2016. Konetyyppi on ehdolla myös Suomen HX-hankkeessa Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi.

Ensimmäisten JAS 39 E -monitoimihävittäjien kokoonpano on käynnissä kahdessa vuorossa Saabin Linköpingin tehtailla sijaitsevalla kokoonpanolinjalla. Ensivaiheessa linjalta valmistuu rasituskokeisiin joutuva runko sekä kolme koelentokonetta.

Gripen_May18thNiistä ensimmäinen koelentokone esitellään 18. toukokuuta 2016. Ensilento tapahtuu myös vielä kuluvan vuoden aikana. Ensimmäisen toimituksen on määrä tapahtua vuoden 2019 aikana.

JAS 39 E/F -koneita (tunnetaan myös nimellä Gripen NG, Next Generation) ovat toistaiseksi tilanneet Ruotsi ja Brasilia. Uusimpia E/F-versiota tarjotaan myös Suomen HX-hankkeeseen.

Ensimmäinen tilaaja oli Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos FMV, joka tilasi 60 JAS 39 E -versiota. Brasilian Ilmavoimien tilaus vahvistui vuoden 2015 aikana ja se käsittää 28 E-konetta sekä kahdeksan kaksipaikkaista F-versiota. 

Lentoposti.fi vieraili helmikuussa Linköpingissä Saabin Gripen C/D sekä E/F -hävittäjien tuotantolinjoilla sekä koelento- ja koulutuskeskuksessa. Aiheesta on luvassa lähiaikoina kattava artikkeli.

Lue myös uutisemme muista Saabin Singapore Airshow -julkistuksista: