Saabin GlobalEye AEW&C -valvontakone nousi ensilennolle

GlobalEye_1st_FLT_Saab(päivittynyt 17.30) Saabin uusi AEW&C (Airborne Early Warning and Control) GlobalEye -valvontakone (SE-RMY) nousi ensilennolleen Linköpingissä.  Helmikuussa 2018 roll out -tilaisuudessa esitelty suorituskykyinen monitoimivalvontakone on rakennettu Bombardier Global 6000 -liikesuihkukoneeseen. Sen tunnistaa rungon yläpuolelle asetetusta tutka-antennista.

Helmikuun 23. Ruotsissa esitelty GlobalEye on läpikäynyt edellisten viikkojen aikana erilaisia maakokeita ja samalla siihen on asennettu järjestelmiä sekä suoritettu rullauskokeita hitaalla ja nopealla nopeusalueella.

GE_laaja_takaviistoGlobalEye lähti ensilennolleen Saabin Linköpingin lentokentältä 14. maaliskuuta 2018 kello 12.52 paikallista aikaa. Koelento kesti tunnin ja 46 minuuttia.

Saab ei ole kommentoinut nyt alkaneen koelentojakson pituutta. Ruotsalaisvalmistajalla on kokemusta edellisten tutkavalvontakoneiden muuttuneista lento-ominaisuuksista ja varmasti suuri osa nykyisen version suorituskyvystä on voitu osoittaa tietokonemallinnuksin.

Ensimmäisellä koelennolla kerättiin mittava määrä informaatio, jota käytetään koneen suorituskyvyn varmentamiseen ja verifiointiin.

“Tämän päivän lento sujui suunnitelman mukaisesti ja koneen suoriutuminen vastasi kaikkia ennakko-odotuksiamme. Lentokoneen käsittely oli sujuvaa ja minulla oli suuri ilo lentää sillä”, sanoo Magnus Fredriksson, Saabin koelentäjä.

GlobalEye_1st_FLT_ilmassa_Saab“Ensilento on toinen merkittävä virstanpylväs GlobalEye-ohjelmassa hyvin lyhyen ajan sisään. Jälleen kerran olemme osoittaneet, että suoriudumme meille asetetuista vaatimuksista ja että maailman edistyksellisimmän monitoimivalvontakoneen valmistus etenee aikataulussa”, sanoo Anders Carp, Saab Surveillance -liiketoiminta-alueen johtaja.

Monitoimikykyiselle AEW&C-koneelle (Airborne Early Warning and Control) nähdään useita erilaisia käyttötarkoituksia sotilasoperaatioiden ja kriisiaikaisten tehtävien lisäksi myös rauhan aikana.

GlobalEye:n avausasiakas on Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Se on tilannut kolme konetta, jotka on määrä toimittaa asiakkaalle vuosien 2019-2021 aikana.

päivitys 17.30: Lisätty tietoja ensilennon pituudesta ja Saabin edustajien kommentit.

Lue myös laaja artikkelimme:  Saab esitteli uuden GlobalEye AEW&C -monitoimivalvontakoneen

Lue myös aiemmat uutisemme aiheeseen liittyen:

Saab ja Bombardier toimittavat Erieye-tutkavalvontakoneen UAE:lle

Saab toi markkinoille tehokkaan GlobalEye AEW&C -tutkavalvontakoneen (video)

Saab Swordfish MPA -merivalvontakone siirtyy uusille tuotantoalustoille (video)