SAK vaatii ryhtiä Finnairin henkilöstöpolitiikkaan

SAK_logoSAK ihmettelee Finnairin tapaa palkata lisää ulkomaalaisia vuokratyöntekijöitä. Samaan aikaan kotimaassa on lentohenkilöstöä työttömänä ja lomautettuna. SAK:n lakimies paheksuu myös valtion toimintaa asiassa.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto hämmästelee  Finnairin toimintaa New Yorkin reitillä, jonne yhtiö on saanut luvan palkata amerikkalaisia lentoemäntiä vuokratyöhön. Myös enemmistöosakkaana Finnairissa vaikuttavan valtion välinpitämättömyys asiassa hämmästyttää.

"Miksi valtio ei puutu asiaan? Valtio-omistaja näyttää siunanneen Finnairin toiminnan. Lisäksi TE-keskus on hyväksynyt tilanteen, jossa työntekijöitä voi irtisanoa ja lomauttaa mielin määrin ja vaihtaa heidät vuokrattuihin", kummastelee Lehto.

"Lain mukaan EU:n ulkopuolelta Suomeen tulevat tarvitsevat työluvan. Edellytyksenä luvalle on muun muassa, ettei työvoimaa ole Suomesta saatavilla kohtuullisessa ajassa ja että työsuhteessa noudatetaan suomalaisia vähimmäisehtoja.
Vuokratyövoimalla kierretään lakia?"

SAK kertoo TE-keskuksen on perustellelleen Finnairin työlupia sillä, että työntekijät eivät tule Finnairille vaan vuokrayritykseen, joka ei ole lomauttanut tai irtisanonut.

"Asiasta on erilaisia oikeuden ratkaisuja. Nyt TE-keskus on asettunut selkeästi Finnairin kannalle, vaikka hovioikeudessa tilannetta on pidetty lainvastaisena. Vanhan työsopimuslain aikana myös korkein oikeus on linjannut palkansaajille suosiollisesti", Lehto muistuttaa.

SAK:n mukaan Finnair on kertonut avoimesti, ettei se noudata suomalaisen työehtosopimuksen vähimmäisehtoja, koska tarkoituksena on säästää kustannuksia. Lentoemännät palkannut vuokrayhtiö Adecco puolestaan on vakuuttanut noudattavansa ehtoja.

Lehdon mukaan TE-keskus suosii monikansallisia vuokrayrityksiä, joiden työehtopolitiikka on epäselvää.

"Onko TE-keskuksen tavoitteena lisätä kotimaista työttömyyttä?", päättää Lehto.

Lue myös: