SAS myi Widerøen sijoittajaryhmälle

bombardierQ400_wideroeSAS on myynyt 80 prosenttia Widerøe Flyveselskap AS:n osakkeista norjalaiselle sijoittajaryhmälle.  Widerøen myynti on osa SAS:n tervehdyttämisohjelmaa, jonka on määrä tuoda yhtiöön taloudellista vakautta.

SAS ilmoitti marraskuussa 2012 myyvänsä norjalaisen tytäryhtiönsä 4Excellence Next Generation -säästöohjelmansa myötä. Kauppojen ilmoitettiin tapahtuvan vuoden 2013 aikana. SAS sai kaupoista  noin 2 miljardia Ruotsin kruunua sisältäen lentokoneiden myynnin. Kokonaiskauppasumma voi nousta 2,3 miljardiin mikäli lopustakin omistuksesta luovutaan myöhemmin.

"Kauppa on linjassa 4Excellence Next Generation strategian kanssa samalla rakentaen taloudellisesti vahvaa SAS:ia. Meillä on ollut ilo kehittää
Widerøesta menestyvä lentoyhtiö SAS:n omistuksessa ja uskomme vahvistavamme
Widerøen asemaa johtava alueellisena lentoyhtiönä Norjassa yhdessä  uusien omistajien kanssa ", sanoo SAS:n toimitusjohtaja Rickard Gustafsson.

Osana kauppoja SAS myi seitsemän Dash Q400-konetta Widerøelle, jotka ovat olleet yhtiön käytössä SAS:lta vuokrattuina. Myös koneista jäljellä olevat lainat on siirretty Widerøelle.

Widerøen ostaneen WF Holding AS sijoittajaryhmän osakkaat ovat Torghatten ASA, Fjord1 AS and Nordland Fylkeskommune. Viimeinen 20 prosentin osuus jää yhä SAS ryhmän haltuun mutta kaupoissa on optio, jonka myötä koko omistus voidaan siirtää ostajalle vuonna 2016.

Kauppojen toteutuminen edellyttää vielä Norjan kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja sen odotetaan tulevan syyskuussa 2013.

Wiederøe operoi yli 400 päivittäistä lentoa 1400 henkilön voimin ja vuosittain se kuljettaa noin 2 miljoonaa matkustaja.  Yhtiö operoi Bombardier Dash-8 -potkuriturbiinikalustolla (DHC-8) yli 40 kohteeseen Norjassa ja kuuteen kohteeseen ulkomailla. Wiederøe on ollut osa SAS ryhmää vuodesta 2002 alkaen.

ERA on valinnut kannattavasti operoivan Wiederøen vuoden Eurooppalaiseksi lentoyhtiöksi syyskuussa 2012.

Marraskuussa 2012 mediassa spekuloitiin Flybe:n mahdollisesti ostavan norjalaisyhtiön.