Savonlinnan lennot unkarilaisyhtiölle

Embraer_120_embraerLiikenne- ja viestintäministeriö ryhtyy neuvottelemaan Helsingin ja Savonlinnan välisen lentoliikenteen hoitamisesta Savonlinnan kaupungin ja unkarilaisen Budapest Aircraft Servicen (BASe) kanssa. Koneena on EMB 120 Brasilia. Tarjouskilpailuun osallistui neljä toimijaa.

Sopimus voidaan tehdä ja lennot aloittaa, mikäli Savonlinnan kaupunki osallistuu rahoitukseen. Ministeriön hankintapäätös purkautuu, jos Savonlinna ei 23. syyskuuta mennessä sitoudu rahoittamaan liikennettä vähintään puolella kokonaishinnasta.

Nyt neuvoteltavan sopimuskauden aikaväli on 1.10.2014 – 31.12.2015.

Hankinnan arvioitu kokonaishinta on 3 miljoonaa euroa, josta liikenne- ja viestintäministeriön maksuosuus on enintään 1,5 miljoonaa euroa. Savonlinnan kaupungin osuus on samoin 1,5 miljoonaa.

Jos sopimukseen sisältyvät muutosmekanismit nostavat tai laskevat kokonaishintaa, jaetaan vaikutus puoliksi ministeriön ja Savonlinnan kesken.

Elokuun alussa päättyneeseen tarjouskilpailuun osallistui neljä lentoyhtiötä: AS Airest, Avies AS, Budapest Aircraft Service sekä Flybe Finland Oy.

BASe:lla on kolme Embraer EMB 120 ER Brasilia -potkuriturbiinikonetta. Lisäksi se operoi yhtä LET L-410 UVP-E -konetta ja Bell 206B Jet Ranger -helikopteria. BASe on perustettu 1991.

EMB 120 Brasilia on Embraerin Suomenkin taivaalta aiemmin tutun EMB 110 Bandeiranten seuraaja. Tyypillisesti kone lentää 30-paikkaisena.

Liikenne- ja viestintäministeriön hankintapäätöksen taustalla on Helsingin ja Savonlinnan väliselle säännölliselle lentoliikenteelle asetettu julkisen palvelun velvoite. EU sallii lentojen tukemisen vain velvoitteen kautta.

EU-säännösten mukaan velvoite voidaan asettaa, jos reittiä pidetään ehdottoman tärkeänä alueen taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle, ja jos liikennettä ei pystytä hoitamaan kaupallisesti kannattavasti. Palveluvelvoitteessa määrätään muun muassa vuorotiheydestä, koneen paikkamäärästä ja lippujen enimmäishinnasta.

Lue myös: