Sjöfartsverket sai ensimmäisen AW139-meripelastuskopterin

aw139sweden_net_SjofartsverketRuotsin merenkulkulaitos Sjöfartsverket on viime viikolla vastaanottanut ensimmäisen tilaamistaan seitsemästä AgustaWestland AW139 -meripelastushelikopterista (SE-JRH). Ne sijoitetaan eri puolille maata. Uusia koptereita voidaan hyödyntää myös maa-alueilla eteen tulevissa etsintä- ja pelastustehtävissä (SAR).

Sjöfartsverket tilasi seitsemän AW139-kopteria viime vuoden marraskuussa. Se saa toisen jo lähiaikoina ja kolmannenkin ennen vuoden loppua. Loput neljä kopteria toimitetaan vuoden 2014 aikana.

Ruotsissa on vastaavissa Sjöfartsverketin merellisissä SAR-tehtävissä käytetty aiemmin Sikorsky S-76 -koptereita. AW139-tukikohtia ovat tulevaisuudessa Ronneby, Visby, Göteborg, Norrtälje ja Uumaja.

Kaksimoottorinen AW139 kykenee lentämään kaikissa sääolosuhteissa. Ruotsin ostamat kopterit varusteltu AgustaWestlandin FIPS-järjestelmällä (Full Ice Protection System), mikä mahdollistaa lentämisen tunnetuihin jäätäviin olosuhteisiin.

AW-koptereita on nyt käytössä yli 580 kappaletta. Ne ovat keränneet 750 000 lentotuntia erilaisissa rooleissa: SAR, sairaskuljetukset, merelliset henkilökuljetukset, VIP-lennot, poliisioperaatiot sekä sotilastehtävät.

Kaikkiaan koptereita on tilattu 730. Niistä noin 170 on mennyt erilaisiin pelastustehtäviin. T.T.

 

Lue myös: