Stratotanker käy Suomessa kouluttamassa Hornet-ohjaajille ilmatankkausta

HN_ilmatankkaus_1Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31 toteuttaa 3.–7.4.2017 ilmavoimien ja Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) välisen ilmatankkausharjoituksen. Päätavoitteena on kouluttaa, ylläpitää ja uusia ilmavoimien Hornet-ohjaajien ilmatankkauskelpoisuuksia. Niitä hyödynnetään muun muassa kansainvälisiin lentotoimintaharjoituksiin osallistuttaessa.

Harjoitukseen osallistuu USAFE:n 100th Air Refueling Wing -lennosto yhdellä Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneella, joka toimii harjoituksen aikana kotitukikohdastaan Ison-Britannian Mildenhallista. Tankkauskoneen ei suunnitella laskeutuvan tukikohtiin Suomessa.

Ilmavoimista harjoitukseen osallistuvat Lapin, Satakunnan ja Karjalan lennostot yhteensä 8–14 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Tankkaukset toteutetaan pääsääntöisesti Rovaniemeen, Kuusamoon, Kajaaniin rajoittuvalla alueella.

Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta ajoittuu maanantaina ja tiistaina 3. ja 4.4. aikavälille kello 8.00–16.00 ja keskiviikkona ja torstaina 5.–6.4. aikavälille kello 8.00–1.00.

Ilmavoimat on järjestänyt ilmatankkausharjoituksia ulkomaisten yhteistyökumppanien kanssa Suomessa säännöllisesti jo useiden vuosien ajan.