Suomalainen ilmailujärjestelmä on Euroopan kärkisijoilla

Trafi_Otkes_ICAO_reportKansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO on auditoinut Suomen ilmailujärjestelmän. Auditointi koskee ilmailulainsäädäntöä ja Suomessa audiointi tehtii Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille ja Onnettomuustutkintakeskukselle. Eurooppalaisessa viitekehyksessä Suomen sijoitus on neljänneksi paras.

ICAO:n Universal Safety Audit Programme -auditointi on laaja katsaus Suomen ilmailua koskevaan lainsäädäntöön. Auditoinnissa tarkastellaan lentoturvallisuusvalvonnan toimivuutta ja tähdätään turvallisuuden parantamiseen kansainvälisen siviili-ilmailusopimuksen vaatimuksien perusteella. Suomessa auditointi tehdään Trafille ja Onnettomuustutkintakeskukselle.

ICAO:n juuri valmistuneen auditointiraportin mukaan Suomi on parantanut vaatimustenmukaisuuttaan merkittävästi ja täyttää tällä hetkellä 93,05 prosenttia ICAOn kansainvälisistä vaatimuksista. Tällä tuloksella olemme neljännellä sijalla Euroopassa.

Auditointi tehtiin syyskuussa 2017 ja se oli jatkoa vuoden 2010 auditoinnille. ICAO jätti kuitenkin resurssiteknisistä syistä osan vaatimuksista syyskuun auditoinnin ulkopuolelle. Trafi aikoo kiirehtiä näiden osa-alueiden etäauditointia.

Trafi_Pekka_Henttu”Suomella menee hyvin, mutta luonnollisesti vielä löytyy parannettavaakin. Viime vuosina olemme panostaneet erityisesti EU:n yhteisen ilmailusääntelyn kehittämiseen”, kertoo Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu.

”Korkean vaatimustenmukaisuuden tason ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä. Trafi haluaa näyttää hyvää esimerkkiä omille asiakkailleen ja tähtää vielä nykyistäkin parempaan tulokseen”, painottaa Henttu.