Suomalainen Neste toimittaa huimat 320 000 tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta DHL Expressille

DHL_terminaali_5_DHLDHL Express ja Neste ottavat merkittävän askeleen lentokuljetusten päästöjen vähentämisessä laajentamalla nykyistä yhteistyötään uudella strategisella yhteistyöllä. Viiden seuraavan vuoden aikana Nesteen on määrä toimittaa DHL:lle noin 320 000 tonnia eli noin 400 miljoonaa litraa uusiutuvaa Neste My -lentopolttoainetta.

Kyseessä on Nesteen tähän mennessä suurin uusiutuvaa lentopolttoainetta koskeva sopimus ja yksi ilmailualan kaikkien aikojen suurimmista uusiutuvan lentopolttoaineen sopimuksista.

Neste ja DHL ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2020, jolloin Neste MY Uusiutuvaa Lentopolttoainetta alettiin käyttää DHL:n toiminnoissa.

DHL Express aloitti ensimmäisenä rahtiyrityksenä vuonna 2020 Neste MY Uusiutuvan Lentopolttoaineen käytön San Franciscon kansainväliseltä lentoasemalta ja Amsterdamin lentoasemalta lähtevillä lennoilla. Seuraavana vuonna DHL ja Neste laajensivat yhteistyötään Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen toimituksiin DHL Express:n rahtikeskukseen East Midlandsin lentoasemalle Isoon-Britanniaan.

”Tämä uraauurtava sopimus on kaikkien aikojen suurin uusiutuvaa lentopolttoainetta koskeva sopimuksemme. Se korostaa kasvavaa ja pakottavaa tarvetta ilmailuun liittyvien päästöjen vähentämiseen sekä sitoutumistamme tähän työhön. Olemme iloisia merkittävästä askeleesta DHL:n kanssa. Se on osoitus yhteisistä tavoitteistamme ja edistää työtämme luoda elinvoimaisempi maapallo lapsillemme”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

”Tämänpäiväinen ilmoitus kuvastaa myös sitä, miten autamme konkreettisesti asiakkaitamme vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain vähintään 20 miljoonalla CO2-ekvivalenttitonnilla vuoteen 2030 mennessä. Uusiutuva lentopolttoaine on keskeinen tekijä nettonollapäästöjen saavuttamisessa ilmailualalla vuoteen 2050 mennessä. Tavoite edellyttää yhteisiä toimia ilmailun koko arvoketjussa kaikkien sidosryhmien kanssa, ja sen saavuttamiseksi on käytettävä kaikkia saatavilla olevia raaka-aineita ja ratkaisuja.”

”Maailman johtavana logistiikan toimittajana olemme sitoutuneet tarjoamaan ympäristöystävällisiä, vastuullisempia ratkaisuja asiakkaillemme. Uraauurtava uusiutuvan lentopolttoaineen sopimus Nesteen kanssa on merkittävä askel koko ilmailualalla, ja se vahvistaa vastuullisuusohjelmaamme”, sanoo Deutsche Post DHL Groupin toimitusjohtaja Frank Appel. ”Uusiutuvan lentopolttoaineen käyttö on tällä hetkellä ilmailualan keskeisimpiä keinoja vähentää CO2-päästöjä polttoaineen elinkaaren aikana nykyisillä lentokonetyypeillä.”

Vastuullisuusohjelmansa mukaisesti Deutsche Post DHL Group on sitoutunut käyttämään kaikissa lentokuljetuksissa vuoteen 2030 mennessä polttoainesekoitusta, josta 30 % on uusiutuvaa lentopolttoainetta. Nesteen uusiutuva lentopolttoaine valmistetaan vastuullisesti hankituista, sataprosenttisesti uusiutuvista jätteistä ja tähteistä. Puhtaassa muodossa se voi elinkaarensa aikana vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 80 %* fossiiliseen lentopolttoaineeseen verrattuna. Siten se pienentää DP-DHL:n hiilijalanjälkeä merkittävästi.

”Jokaisen uusiutuvan lentopolttoaineen sopimuksen myötä tiedostamme yhä vahvemmin valtavan tehtävän, joka meillä on vielä edessämme vaihtoehtoisten, vastuullisten ratkaisujen hyödyntämisessä asiakkaidemme auttamiseksi. Asiakkaamme kysyvät meiltä päivittäin vähäpäästöisistä logistiikkaratkaisuista ja kumppanuuksista kestävämmän tulevaisuuden luomiseksi”, sanoo DHL Expressin toimitusjohtaja John Pearson.

”Uusi sopimus Nesteen kanssa on virstanpylväs tällä matkalla. Haluamme kannustaa uusiutuvan lentopolttoaineen toimittajia kasvattamaan toimitusmääriä. Samalla kehotamme poliittisia päättäjiä nopeuttamaan uusiutuvan lentopolttoaineen käyttöönottoa EU:ssa ja maailmanlaajuisesti kehittämällä muun muassa laskentamekanismeja, joiden avulla uusiutuvaa lentopolttoainetta voisi ostaa ja käyttää aiempaa joustavammin.”

Uusiutuvat lentopolttoaineet vähentävät suoraan lentoliikenteen CO2-päästöjä. Uusiutuvaa lentopolttoainetta pidetäänkin maailmanlaajuisesti keskeisimpänä ratkaisuna ilmailun päästöjen vähentämiseksi lyhyellä aikavälillä. Neste MY Uusiutuva Lentopolttoaine on jo saatavilla oleva ratkaisu. Sitä voidaan käyttää ns. drop-in-polttoaineena nykyisissä moottoreissa ja lentoasemien infrastruktuureissa ilman niihin tehtäviä lisäinvestointeja.

Käynnissä olevat investoinnit Nesteen Singaporen ja Rotterdamin jalostamoihin kasvattavat Nesteen uusiutuvan lentopolttoaineen vuotuista tuotantokapasiteetta. Neste on maailman johtava toimija uusiutuvien lentopolttoaineiden tuottamisessa. Yhtiö arvioi, että vuoden 2023 loppuun mennessä se pystyy tuottamaan vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta. Määrä on noin 1 875 miljardia litraa.

Ilmailuala tarvitsee käyttöönsä 500 miljoonaa tonnia uusiutuvaa lentopolttoainetta vuosittain vuoteen 2050 mennessä, jonka myötä olisi saavutettavissa merkittävät päästövähennykset. Uusiutuvan lentopolttoaineen tuotantoa tulisi siis lisätä merkittävästi. MH