Aiesopimuksen allekirjoittivat Namibian työ- ja liikenneministeri John Mutorwa sekä Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme. Tavoitteena on kehittää kestävää ja innovatiivista ilmailualan koulutusta ja opetusta Namibiassa sekä Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön kanssa. Tähän ns. SADC-maiden joukkoon kuuluu 16 valtiota eteläisestä Afrikasta.
Nyt suomalaiset tekivät AiRRhow-allianssin kanssa vastavierailun Namibiaan. Noin viikon mittaisen maaliskuun 2020 toteutetun vierailun aikana suomalaisdelegaatio tapasi mm. Namibian varapresidentin, vieraili työ- ja liikenneministeriössä, tapasi Air Namibian, ilmailuviranomaisen NCAA:n ja lentokenttäyhtiön NAC:n sekä Namibian yliopiston edustajia.
Projektia vetävät Tampereen yliopisto ja Namibian University of Science and Technology. Hankkeessa mukana olevat osapuolet jakavat molemminpuolisen kiinnostuksen innovaatioihin, tutkimukseen, kehitykseen ja koulutukseen. Namibian työ- ja liikenneministeriö ja Tampereen yliopisto sitoutuvat tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön Namibian University of Science and Technologyn (NUST) kanssa.
Tavoitteena on lisätä siviili-ilmailun koulutuskapasiteettia alueella. Kyse ei ole pelkästään lentäjien, matkustamohenkilökunnan ja lennonjohtajien kouluttamisesta vaan mukana on koko ilmailuala. Koulutusta on tarkoitus antaa siis myös mm. mekaanikoille, asentajille, maahenkilökunnalle, joiden lisäksi mukana on myös muita ilmailua tukevia koulutuksen aloja aina lentoyhtiöiden johtoa myöden. Varsinaisen lentokoulutuksen osalta mukana olisi laajasti kaikki luokat. Liikenneilmailu niin matkustajakoneiden ja helikoptereiden osalta sekä pelastuspalvelu, miehittättömän ilmailun koulutukset sekä yleis- ja sotilasilmailukoulutukset.
Keetmanshoopin lentokentällä (FYKT) on kaksi kiitotietä, joista toinen kiitotie eli 2300-metrinen 04/22 on päällystetty. Lentokenttä sijaitsee noin kilometrin korkeudessa merenpinnasta ja sen radionavigointilaitteistoina ovat NDB majakka sekä VOR/DME-monisuuntamajakka. Tällä hetkellä sinne ei ole kaupallista lentoyhteyttä.
Seuraavissa vaiheissa toteutettavuustutkimuksen pohjalta laaditaan jo ilmailualan koulutuskeskuksen liiketoimintasuunnitelmaluonnos sekä tehdään erillinen tutkimus fyysisistä ja digitaalisista oppimisympäristöistä. Suomella ja Namibialla on pitkä ja läheinen suhde, jonka pohjaa loivat jo 1800-luvun puolella jo suomalaiset lähetystyöntekijät. Viime aikojen merkittävin asia on ollut kuitenkin Suomen ja presidentti Martti Ahtisaaren rooli Namibian itsenäisyyspyrkimyksissä ja siihen liittyvän suunnitelman toteuttamisessa.
Afrikan ongelmaksi nähdään suurelta osin pääoman ja osaamisen valuminen muualle. Yhteishankkeella halutaankin edistää Afrikan mantereen taloutta lisäämällä työpaikkoja. Kuluvan vuoden aikana osapuolet tapaavat vielä neljästi Suomessa ja Namibiassa. Toteutettavuustutkimukselle on haettu rahoitusta Suomssa. Hakijoina ovat Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ja Tampereen yliopisto. AiRRhow-allianssin yritykset ovat kuitenkin mukana hankkeessa.Kyseisen toteutettavuustutkimuksen myötä tarkentuvat niin aikataulut kuin toiminnan laajuus eli esimerkiksi koulutuskeskuksen alkuvaiheen oppilasmäärät ja tarjottavat koulutusohjelmat. AiRRhow-allianssiin kuuluvat: Air Navigation Services Finland Oy, Business Tampere, Finavia Oy, FinnHEMS, Insta, Patria Aviation, Patria Pilot Training, Pirkanmaan liitto, Pirkkalan kunta, SASKY koulutus-kuntayhtymä, Sitowise, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen kauppakamari, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ja Tampereen yliopisto. MH Lue myös:
|
|||