Suomalaiset Hornetit mukaan Frisian Flag -harjoitukseen Hollantiin

HN_pari_frisianflag_IlmavoimatAlankomaiden Kuninkaalliset Ilmavoimat järjestää perinteisen Frisian Flag 2015 -lentotoimintaharjoituksen Hollannin pohjoisosassa 13. - 24. huhtikuuta. Ilmavoimat osallistuu harjoitukseen kuudella F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjällä. Suomi on ollut mukana Frisian Flageissä vuodesta 2001 alkaen (kuva aiemmasta harjoituksesta vasemmalla).

Pohjois-Hollannin Leeuwardenin tukikohdasta lennettävään harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 50 lentokonetta 10 maasta. Suomen McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -koneiden ohella mukana harjoituksessa on Yhdysvallat kahdeksalla Boeing F-15 Eagle -hävittäjällä ja isäntämaa Hollanti kymmenellä Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -hävittäjällä.

Espanjasta saapuu harjoitukseen neljä F/A-18 -hävittäjää, Portugalista ja Puolasta molemmista neljä F-16 -hävittäjää sekä Saksasta kuusi Eurofighter Typhoon -hävittäjää.

Lisäksi mukana on muun muassa ilmatankkaus- ja kuljetuskonekalustoa Hollannista, Italiasta, Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

Frisian Flag 2015 on niin sanottu "In the Spirit of PfP" -harjoitus (Partnership for Peace). Kokonaistavoitteena on harjoitella isojen monikansallisten lento-osastojen toiminnan suunnittelua, toimintaa ja siitä raportointia realistisessa toimintaympäristössä.

HN_ilmatankkaus_1Ilmavoimien kansallisena harjoitustavoitteena on kehittää yhteistoimintakykyä osana laajaa monikansallista ilmaoperaatiota ja parantaa kansainvälistä kriisinhallintavalmiutta. Suomi on osallistunut Frisian Flag -harjoituksiin säännöllisesti vuodesta 2001 lähtien.

Harjoituksen lentotoiminta toteutetaan pääosin Pohjanmeren yllä. Lennot keskittyvät Hollannin, Tanskan, Britannian ja Saksan ilmatiloissa sijaitseville alueille. Varakenttinä käytetään Hollannin ja Saksan sotilastukikohtia.

Suomen noin 50 henkilön harjoitusosasto tukeutuu isäntämaan tuottamaan ilmatilannekuvaan ja tukikohtapalveluihin. Harjoituksen pääosasto saapuu Leeuwardenin tukikohtaan 10. huhtikuuta. Sen on määrä palata Suomeen 24. huhtikuuta.

Suomen Ilmavoimien osalta järjestelyvastuussa on Karjalan lennosto.

Lue myös: