Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen ilmavoimat kohtaavat Selkämeren yllä

f16_estonia_1net_USAFIlmavoimat osallistuu Ruotsin ilmavoimien ja Yhdysvaltain 510. hävittäjälaivueen kanssa kahden- ja kolmenväliseen koulutustapahtumaan 24. maaliskuuta - 1. huhtikuuta. Lentotoiminta tapahtuu aseistamattomilla hävittäjillä pääosin Selkämeren yläpuolisessa ilmatilassa.

Koulutustapahtuma järjestetään meren yllä Rauman ja Porin edustalla sijaitsevalla harjoitusalueella Suomen ilmatilassa sekä kansainvälisessä ilmatilassa. Hävittäjät kohtaavat rajatulla harjoitusalueella ja suorittavat ennalta sovitun lentotehtävän. Kaikki koneet ovat aseistamattomia.

amari_harjoitusalue_ilmavoiamtPääasiassa lennetään merialueen päällä. Tarvittaessa, esimerkiksi säätilanteen niin vaatiessa, lentotoiminnassa voidaan käyttää Ilmavoimien normaaleja harjoitusalueita Etelä- ja Keski-Suomessa.

Suomesta lentotehtäviin osallistuu pääsääntöisesti 2-4 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Yhdysvallat käyttää Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon -kalustoa ja Ruotsi Saab JAS 39 Gripen -koneita.

Lisäksi viikoilla 13 ja 14 on optio yhdysvaltalaisen  Boeing KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen käyttöön. Se saapuu harjoitukseen mahdollisuuksien mukaan päivittäin Englannista kotitukikohdastaan (kuva alla).

HN_tankkaa_ilmavoimatLentopäivät ovat Suomen Ilmavoimien ja Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) kanssa 24.-26.3. ja 30.3. Suomen, Ruotsin ja USAFE:n kanssa yhteiset lentopäivät ovat 31.3. ja 1.4.

Normaalisti Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien 510th Fighter Squadronin kotitukikohta on Aviano Air Force Base Italiassa. Viroon on saapunut 14 Lockheed Martin F-16CG Fighting Falcon -hävittäjää ilmatankkerin saattamana (otsikkokuvassa kaksi kaksipaikkaista F-16D-konetta lennolla kohti Ämaria).

Ämarista käsin F-16-hävittäjät osallistuvat erillisessä harjoituksessa myös ilmasta maahan -toimintaan yhdessä virolaisten ilmatulenjohtajien kanssa.

Suomen ja Ruotsin koneet pysyvät kotikulmillaan

Suomalaiset ja ruotsalaiset koneet tukeutuvat omille kotikentilleen. Ilmavoimien Hornetit operoivat joko Satakunnan lennostosta Pirkkalasta tai Karjalan lennostosta Rissalasta. Lennot toteutetaan päiväsaikaan.

FAF_HN_2Ilmavoimien mukaan harjoitukset tukevat kustannustehokkaasti hävittäjäohjaajakoulutusta ja Suomen puolustuskyvyn kehittämistä.

Luonteeltaan toiminta on saman tyyppistä kuin viikoittain Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmatiloissa pohjoisessa toteutettava Cross Border Training -harjoittelu.

Suomi on jo vuodesta 2012 osallistunut monikansallisiin Baltic Region Training Event -harjoituksiin (BRTE). Niitä on järjestetty eri kokoonpanoissa vuodesta 2008 alkaen. Myös Ruotsi on ollut mukana.

Lue myös: