Suomi-hiutaleet avaavat designvuoden 2012 Helsinki-Vantaalla

 

Taiteilija Tiina Veräjänkorvan installaatio Finnflakes on asetettu esille Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Teos koostuu valkoisista Suomen muotoisista posliinikappaleista, jotka muodostavat kaukolentojen tilaan lumihiutalemaisen pilven.

– Installaation tarkoituksena on kertoa suomalaisen muotoilun ja eri puolilla Suomea asuvien ja vaikuttavien muotoilijoiden ja taiteilijoiden työn merkityksestä ihmisten arkeen ja Suomi-kuvaan, Veräjänkorva kertoo.

Finnflakes on osa Teollisuustaiteen Liitto Ornamon 100-vuotisjuhlien Oon kaupungissa -taidetapahtumaa, joka levittäytyy Helsingin kaupungin alueelle 7.5. - 15.9.2011. Lentoasemalla se johdattelee matkustajat kohti Helsingin designpääkaupunkivuotta 2012.

Installaatio käynnistää WDC Helsinki 2012 -vuoden tapahtumat Helsinki-Vantaalla. Mukanaolo designvuosihankkeessa on luonteva osa lentoaseman tavoitetta tuoda esille suomalaista muotoilua ja taidetta.

– Miljoonat Helsinki-Vantaan kautta kulkevat ulkomaalaiset matkustajat saavat ensivaikutelmansa ja usein myös ainoan kontaktinsa Suomeen juuri lentoasemalla. Kansainvälinen lentoasema on aina maansa käyntikortti ja näyteikkuna muotoilu- ja palveluosaamiseen, sanoo apulaisjohtaja Pirjo Lähteelä Finaviasta.

Lähteelän mukaan näyttelyt ja taideteokset ovat myös tärkeä osa matkustajapalveluita ja vaikuttavat lentoaseman viihtyisyyteen. Ne tarjoavat ajankulua lentoaan odottaville ja pienen hengähdystauon kiireisille matkustajille.

Finnflakes-installaatiossa on lähes 1 800 Suomi-hiutaletta, jotka Veräjänkorvan mukaan kuvaavat Ornamon jäsenmäärää. Kappaleet on stanssaamalla ja polttamalla valmistettu valkoisesta posliinisavesta. Teoksen koko on 4 x 4 x 5 metriä, ja se on ripustettu kaukolentojen alueelle niin kutsutun Delta-siiven kattoon.