Suomi matkalla avaruusvaltioksi - Aalto-1 -satelliitti sai radioluvan

Aalto1_1Suomen ensimmäinen satelliitti, Aalto-yliopiston Aalto-1, on saanut Viestintävirastolta radioluvan 16. maaliskuuta. Lupa on ensimmäinen, jonka Viestintävirasto on myöntänyt satelliitille. Se oikeuttaa käyttämään luotaimen radiolähetintä.

Satelliittihanketta johtaa Aalto-yliopiston radiotieteen ja -tekniikan laitos, mutta projektissa on mukana suomalaista avaruusosaamista myös muista yliopistoista ja teollisuudesta. Satelliitti on suunniteltu ja rakennettu pääosin opiskelijavoimin Aalto-yliopiston opinnäytteiden ja kurssisuoritusten yhteydessä.

Aalto-1 on pieni, vain 4 kg painava CubeSat-piensatelliitti. Sen mukana avaruuteen testattavaksi viedään uusinta suomalaista teknologiaa, kuten VTT:n rakentama uuden sukupolven spektraalinen MEMS-kaukokartoituskamera, Ilmatieteen laitoksen rakentama plasmajarru, joka perustuu sähköpurjelaitteeseen.

Lisäksi satelliitissa on pieni säteilymittari, jonka ovat rakentaneet Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat ja tutkijat.

Radiolupa mahdollistaa Aalto-1 -satelliitin laukaisun suunnitellusti vuoden 2015 lopulla ja sen myötä myös Suomesta tulee avaruusvaltio, kertoo Viestintävirasto. Aallon vie arvaruuteen SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti osana kuormaa, joka koostuu noin 80:stä vastaavasta nanosatelliitista.

Satelliitin lähetys saattaisi häiritä muita samoilla taajuuksilla vastaanottavia radioasemia. Tämän vuoksi satelliitin taajuuksien käyttö edellyttää maailman kattavaa kansainvälisen radio-ohjesäännön mukaista hyväksyntämenettelyä, jonka Viestintävirasto käynnisti Aalto-1 -satelliitille vuonna 2013.

Kansainvälisen televiestintäliiton ja useiden hallintojen kanssa käyty kirjeenvaihto ja lopulta taajuuksien rekisteröinti kesti 16 kuukautta. Radiolupa myönnettiin 16. maaliskuuta 2015 ja se on voimassa 5 vuotta.

Aalto-1 -satelliittiprojekti

Lue myös: