Suomi ostaa F-35 -hävittäjäjärjestelmään JDAM ja GBU-39 SDB I - ilmasta maahan -aseistusta

F35_flyby_2Puolustusvoimien logistiikkalaitos sai hyväksynnän tehdä F-35-hävittäjäjärjestelmän ampumatarvikkeiden asehankinnan Yhdysvaltojen hallinnolta valtioiden välisenä FMS-kauppana (Foreign Military Sales). Nyt hyväksytty hankinta sisältää JDAM- ja SDB I -vaikutuskykyjä.

Raha-asiainvaliokunta on 22. helmikuuta hyväksynyt puolustusministeri Antti Häkkäsen esityksestä F-35 -hävittäjäjärjestelmän asehankintoja.

Puolustusvoimien hankinnan kohteena on F-35 -hävittäjäjärjestelmän ilmasta-maahan -aseistus. Kyse on JDAM (Joint Direct Attack Munition) ja GBU-39 SDB I (Small Diametre Bomb) -pommijärjestelmiä. Hankintaan sisältyy varaosia ja tarvittavat toimittajan ja valmistajan tukipalvelut vuoteen 2030 asti hankinnasta vuosina 2024-2030 FMS sopimuksen LOA:n (Letter of Offer and Acceptance) mukaisesti.

GBU-39B Small Diameter Bomb -liitopommi on jokasään vaikutuskyky noin 100 kg:n kokoluokassa. GPS/inertia -ohjautuvan pommin pieni koko mahdollistaa erilaisten tai laajojen vaikutuskykyjen kuljettamisen hävittäjällä. Itse kohteeseen hakeutuvan SDB I -pommin kantama on yli 70 kilometriä.

JDAM-pommit ovat Ilmavoimien käytössä jo nykyisin olevia GPS-ohjautuvia täsmäpommeja. Niiden taistelukärkenä toimii joko Mk84-sirpalepommi (GBU-31V1), Mk83-sirpalepommi (GBU-32), Mk82-sirpalepommi (GBU-38) tai BLU-109 -tunkeumapommi (GBU-31V3).

Sopimus sisältää Yhdysvaltain hallinnon tarjoamat välttämättömät palvelut. Hankintasopimus  on dollarimääräinen ja sen indeksisidonnainen enimmäishinta on noin 96 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 79,1 miljoonaa euroa. Hankinta toteutetaan Yhdysvaltojen ja Suomen valtioiden välisenä kauppana noudattaen FMS-ohjelman sääntöjä.

Hankinta kuuluu F/A-18 Hornet-suorituskyvyn korvaavan F-35A - monitoimihävittäjäjärjestelmän aseistukseen. F-35 -hävittäjäjärjestelmän aseiden hankinta aiheuttaa myös tarpeen räjähdevarastojen rakentamiselle, joka katetaan hankerahoituksella.

Lue myös: