Syyrian kapinalliset ampuivat alas Mi-8-helikopterin

mi8_youtubeSyyrian kapinalliset kertovat ampuneensa alas hallituksen Mil Mi-8 -helikopterin. Aseistettu kopteri oli aamupäivällä ampunut kapinallisten hallussaan pitämiä esikaupunkialueita Damaskoksessa. Syyrian Vapaan Armeijan taistelijat olivat tulittaneet sitä pitkään, kunnes kopteri syttyi tuleen ja syöksyi lopulta maahan. Tapauksesta on julkaistu useita videoita YouTubessa.

Vaikka Mi-8 on kuljetuskopteri, siitä on olemassa erilaisia raskaasti aseistettuja versioita. Niissä voi olla esimerkiksi useita rakettikasetteja, ohjuksia ja konekivääreitä.

Ilmeisesti kopteri ammuttiin alas Suomenkin puolustusvoimien kalustoon kuuluvalla venäläisvalmisteisella kaksiputkisella 23 mm:n ZU-23-2 ilmatorjuntatykillä eli "Sergeillä". Kapinalliset ovat vallanneet it-aseita hallituksen joukoilta ja niitä on saatu myös loikkausten myötä.

Aiemmin kapinalliset väittivät ampuneensa alas hallituksen MiG-23-hävittäjäpommittajan. Myös tästä on nähtävillä videoita.

Eräiden tietojen mukaan Syyrian kapinalliset olisivat saaneet ulkomailta Turkin kautta pari tusinaa olalta laukaistavaa lämpöhakuista ilmatorjuntaohjusta.

Tähän viittaa myös se, että hallituksen koneet ovat alkaneet lentää korkeammalla ja myös käyttää soihtuja. Maanantaisessa tapauksessa ei kuitenkaan ole viitteitä ohjuslaukaisusta.

Afganistanin sodan aikana Yhdysvallat toimitti Neuvostoliittoa vastaan taistelleille sisseille huippumoderneja Stinger-ohjuksia. Nyt näitä olkapääohjuksia ei haluttaisi lähettää Syyriaan, sillä niiden pelätään päätyvän ääriaineisten käsiin.

Kansainvälinen yhteisö puolestaan väittelee siitä, pitäisikö Syyriaan julistaa samanlainen lentokieltoalue kuin viime vuonna Libyassa. Muammar Gaddafin kukistumiseen päättyneessä konfliktissa ulkovaltojen ilmavoimien puuttuminen mahdollisti kapinallisten toiminnan ilman ilmauhkaa. +

 

Video kopterin alasampumisesta: YouTube