Taktisen ilmakuljetuksen ATEX 22 -harjoitus kouluttaa kuljetus- ja yhteyskonemiehistöjä ilmaoperaatioihin

C295_Jamijarvella_2_ilmavoimatSatakunnan lennoston Tukilentolaivue järjestää taktisen ilmakuljetuksen ATEX 22 -lentotoimintaharjoituksen (Airlift Tactical Exercise) Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 22.–26.8.2022. Harjoituksessa ovat mukana ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskoneet sekä Hornet-hävittävät ja maavoimien NH90-helikopterit. Harjoituksen päätukikohta on Oulunsalo.

LJ-3_160120ATEX on Ilmavoimien kuljetus- ja yhteyskonekaluston tärkein vuosittainen harjoitus. Pääasiassa Oulunsalon tukikohdasta lennettävän harjoituksen tavoitteena on kouluttaa ja harjoittaa kuljetus- ja yhteyskonemiehistöjä lentokaluston taktiseen käyttöön osana ilmaoperaatioita. 

Harjoitukseen osallistuu CASA C-295M -kuljetuskoneiden, Learjet 35 A/S -suihkukoneiden ja Pilatus PC-12NG -yhteyskoneiden lisäksi F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä ja Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita.

Ilmavoimat_PIOulunsalon lisäksi kuljetus- ja yhteyskoneet tukeutuvat Kajaanin ja Pudasjärven lentokentille. F/A-18 Hornet -hävittäjät osallistuvat harjoituksen yhteistoimintakierroksiin kotitukikohdistaan Rovaniemeltä ja Rissalasta.

ATEX 22 -harjoituksen lennot suuntautuvat Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kuopion väliselle alueelle. Harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 22.8. kello 12 ja päättyy perjantaina 26.8. kello 16 mennessä. Lentotoimintaa on päivittäin noin kello 8–22 välisenä aikana.