Timo Toivosen korkeusennätysyritys peruuntui puuskaisen kelin vuoksi

toivanen_ttsportfi(päivittynyt) Jo kertaalleen ennätyksen lentokoneesta hyppäämällä rikkonut Timo Toivonen aikoi yrittää lauantaina uutta, 10 000 metriä ylittävää laskuvarjohypyn Suomen korkeusennätystä. Samalla piti syntyä myös kuumailmapallojen korkeusennätys. Lentoonlähto peruuntui kuitenkin puuskien takia.

YLE seurasi yritystä livenä Twitterissä. Kello 18 jälkeen kolmen hengen ryhmä oli pukeutumassa lämpimiin erityisvarusteisiinsa. Nousu 10 000 metriin tarkoittaa pitkää oleskelua kymmenien asteiden pakkasessa.

Kello 19 maissa ensimmäinen yritys pystyttää kuumailmapallo epäonnistui puuskien takia. Lähtö tapahtuu illalla, koska keväisen auringon lämmittämä maaperä aiheuttaa termiikkejä eli nousevia ilmavirtauksia. Purjelentäjät etsivät niitä, mutta pallopilotit välttelevät.

Puuskainen keli osoittautui liian haastavaksi toisellekin yritykselle nostaa pallon kuori pystyyn. Pallon miehistö ja ymmärrettävästi pettynyt Toivonen riisuivat YLE:n twiitin mukaan varusteitaan kellon lähetessä puoli kahdeksaa. Seuraava yritys viikon päästä?

Ennätysyrityksessä kuumailmapallon lentäjänä toimii erittäin kokenut pilotti ja alan yrittäjä Olli Luoma. Miehistössä on myös Pasi Pirttikoski, joka paikkaa estynyttä Clas Palmbergia. Koko kolmikolle on järjestetty lisähapen saanti nousulennon ajaksi. Toivonen tarvitsee sitä myös vapaapudotuksessa.

Myös Luomalle ja Pirttikoskelle oli kaiken varalta varattu lennolle laskuvarjot. Molemmat ovat  erittäin kokeneita hyppääjiä.

Lentoonlähdön piti tapahtua Lahdesta Launeen perhepuistosta. Illan sääolosuhteiden perusteella hypyn laskeutumispaikka olisi voinut olla Jaalassa.

Ennätysyrityksen käytössä oli Linnan Pallon kahdeksanpaikkainen Cameron A-180 -kuumailmapallo (OH-IDB). Vaikka lähdössä oli vain kolme henkilöä, korissa oli lisäksi runsaasti kaasupulloja niin hapelle kuin pallon polttimelle.

timotoivonen2_ttsportToivonen pääsi voimassa olevan korkeusennätyksen haltijaksi, kun hän hyppäsi 21. huhtikuuta Utin lentokentän yläpuolella 9302 metristä. Koneena oli potkuriturbiinilla varustettu Cessna 208 Caravan (OH-SIS).

Edellinen korkeusennätys 9190 metriä oli niinkin kaukaa historiasta kuin vuodelta 1968. Tuolloin Tuomo Aaltonen hyppäsi samaten Utissa 9160 metrin korkeudesta. Koneena oli Pilatus PC-6 Porter.

Korkeimman laskuvarjohypyn maailmanennätys on Felix Baumgartnerilla. Hän hyppäsi 11. lokakuuuta 2012 ilmapallosta 38 969.3 metrin korkeudesta. Hyppy sai valtavan julkisuuden etenkin sosiaalisessa mediassa. Myös tämä suoritus rikkoi todella vanhan ennätyksen. Se oli 52 vuoden ikäinen ja Joe Kittingerin nimissä.

 

YLE:n live-seuranta

Lue myös: