Trafi: Sähkötupakka, -sikari ja vastaavat käsimatkatavaroihin lentokoneissa

handluggage_1Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi muistuttaa matkustajia litiumakulla toimivien sähkösavukkeiden, sähkösikareiden, sähköpiippujen ja vastaavien henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettujen hengityshöyryjä tuottavien laitteiden oikeasta pakkaustavasta lentomatkoilla. Ne kaikki on kuljetettava käsimatkatavaroissa tai matkustajan taskuissa.

Sähkösavukkeiden ja vastaavien tuotteiden pakkaaminen lentokoneen ruumaan  meneviin matkatavaroihin on kiellettyä Kyseisten laitteiden akkujen lataaminen lennolla on myös kiellettyä. Mainittujen laitteiden käytöstä lennon aikana on noudatettava lentoyhtiön ohjeistusta.

matkatavara2_finaviaKuljetustapamuutos perustuu kansainvälisiin vaarallisten aineiden ilmakuljetuksesta annettuihin määräyksiin (ICAO Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air, Edition 2015-2016, Addendum No.1 ).

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA julkaisi asiasta  SAFO-turvallisuustiedotteen (Safety Alert for Operators, SAFO15003) jo 22. tammikuuta 2015.

Muutoksen taustalla on sähkötupakoiden aiheuttamat tulipalot lentokoneiden ruumassa. Mahdollisten tulipalojen havaitseminen ja sammuttaminen ruumassa on hankalampaa kuin matkustamossa, jossa lentävällä henkilökunnalla on käytettävissään palonsammutusvälineitä.

Lue Lentoposti.fi:n aikaisempi uutinen aiheesta tammikuulta 2015: