Traficom käynnisti lentoliikenteen kilpailutuksen Helsingin ja Porin välisistä reittilennoista

EFPO_terminaali_1(Päivittynyt klo 15.36) Porin kaupunki ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ovat aloittaneet lentoliikenteen kilpailutuksen Helsingin ja Porin välisten reittilentojen hankkimiseksi. Uusi liikenne alkaisi vuoden 2025 alussa ja kestäisi vuoden 2027 maaliskuun loppuun.

Porin kaupungin ja Traficomin käynnistämän kilpailutuksen perusteella hankitaan lentoliikennettä ajanjaksolle 1.1.2025–27.3.2027. Hankinnan kustannuksista vastaavat Porin kaupunki ja valtio. Arvioiden mukaan lentoliikenneostoihin käytetään 4-5 miljoonaa euroa. Se ei kata optiokautta aikavälillä 28.3.2027-28.2.2028.

Kilpailutus perustuu syyskuussa 2023 hallituksen budjettiriihessä päätettyyn vuoden 2025 määrärahaan Porin ja Helsingin välisen lentoyhteyden tukemiseksi. Säännöllisen lentoliikenteen ostolla pyritään turvaamaan erityisesti Porin seudun elinkeinoelämälle tarpeelliset yhteydet. 

efhk-083052"Kumppanuus valtion kanssa lentoliikenteen järjestämisessä on tärkeää Porille. Lentoliikenne on kehittynyt hyvin ja palvelee aluetta laajasti. Uskon että Helsingin kautta tulevilla kansainvälisillä lennoilla on tulevaisuudessa yhä suurempi merkitys. Nykyisistä aikatauluista on tullut pääosin positiivista palautetta ja sen on pyritty ottamaan huomioon myös uudessa kilpailutuksessa", sanoi Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Kilpailutuksessa haetaan kahta edestakaista lentoa arkipäivisin Helsingin ja Porin välille. Porin kaupunki ja Traficom pyrkivät, että reittivälin lennot voisivat jatkua mahdollisimman suoraan edellisen sopimuskauden päättyessä joulukuun lopulla 2024.

BASeAirlines_EMB120_PoriHelsingin ja Porin välillä liikennöi nykyisin Budapest Aircraft Service Ltd (BASe), joka lentää reittiä Embraer 120 Brasilia -potkuriturbiinikoneella. Nykyinen sopimuskausi yltää 31.12.2024 saakka. Sopimuksessa on ollut myös optiokaudet vuoden 2026 loppuun saakka.

BASe Airlines on operoinut lentoja edelliselläkin sopimuskaudella. Lentoja on markkinoitu Karhu.Aero -nimellä.

Porin lennot kilpailutetaan käynnissä olevan sopimuksen optiokausista huolimatta siis uudelleen. Uuden kilpailutuksen taustalla on valtion lupaus osallistua kustannuksiin vuoden 2025 osalta. Aiemmin Porin kaupunki on vastannut hankinnasta, jotta valtio voi osallistua kustannuksiin on sen oltava mukana hankinnassa.


Kilpailutus on avoin EU:n alueelle sijoittuneille lentoyhtiöille

Traficom on asettanut reitille julkisen palvelun velvoitteen, joka tuo minimitason kilpailutukseen osallistuville lentoyhtiöille. Kaikilla EU:n alueelle sijoittuneilla lentoyhtiöillä, jotka täyttävät kilpailutuksen vähimmäiskriteerit, on mahdollisuus jättää tarjouksensa.

Osana kilpailutusta Traficom ja Pori ovat määritelleet lentolippujen kattohinnat sekä tietyt matkaketjun sujuvuuteen liittyvät, lentotoiminnan harjoittajan vastuulla olevat asiat. Yhdensuuntainen lippu voi maksaa korkeintaan 250 euroa, edestakainen 400 euroa. Tarjottavassa lentokoneessa tulee olla vähintään 29 matkustajapaikkaa.

Päivitys kello 15.36: Täsmennetty syytä uudelle kilpailutukselle.

Lue myös: