TS: Lääkärikopterien tehtävät peruuntuvat turhan usein ilmassa

ec135_finnhemsSuomalaisten lääkärihelikopterien hälytyksistä puolet on turhia, kertoo Turun Sanomat. Näissä tapauksissa tehtävä peruuntuu kopterin ollessa jo ilmassa. Lehden mukaan valtakunnallisesti peruutusprosentti on on luokkaa 40 - 60 prosenttia. Esimerkiksi Englannissa luku on onnistuttu painamaan kolmeenkymmeneen prosenttiin.

Ratkaisuksi esitetään kopteritoimintaan erikoistuneita päivystäjiä hätäkeskuksiin. Turun Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan he osaisivat arvioida kopterin käytön tarpeen tavallisia päivystäjiä perusteellisemmin. Operationaalisesti mielekäs ja potilaiden kannalta hyvä peruutusprosentti olisi 30 - 40 prosenttia.

Suomessa lääkärikoptereista vastaa FinnHEMS, joka saa rahoituksensa valtiolta.
Tukikohdat eteläisellä  alueelle ovat Vantaa, Tampere ja Turku, joissa lentopalvelua tarjoaa Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab (SHT Ab). Pohjoisella alueella tukikohdat ovat Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Niissä operoi Scandinavian MediCopter Ab.

Kussakin tukikohdassa päivystävällä miehistöllä on käytössään helikopteri ja maayksikkö. Lääkintähenkilöstöön Vantaan, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yksiköissä kuuluu aina päivystävä ensihoitolääkäri ja Rovaniemellä kaksi ensihoitajaa.

 

Turun Sanomien uutinen