Turkish Airlines lentää nyt säännöllisesti laajarunkokoneella Helsinki-Vantaalle

THY_kokki_CATurkish Airlines aloitti 25. maaliskuuta säännöllisen liikennöinnin laajarunkokoneella Helsinki-Vantaalle. Toinen päivittäinen lento Helsinkiin lennetään Airbus A330-koneilla ainakin kesäaikataulukauden päättymiseen saakka. Turkkilaisoperaattorin kilpailuvalttina ovat vaihtoyhteydet jättimäisen laajaan reittiverkostoon Istanbulista sekä lentojen lämpimät ateriakokonaisuudet.

Turkish Airlines lentää Istanbulista Helsinki-Vantaalle kahdesti päivässä eli viikkovuoroja on 14. Reittiyhteys avattiin jo vuonna 2006. Parhaimmillaan päivittäisiä lentoja on ollut jopa kolme.Viime aikoina lentoja on operoitu Airbus A321 -koneilla ja satunnaisesti myös laajarunkokoneilla.

THY_A330_taxiin_1Nyt 25. maaliskuuta alkaen aamupäivällä Helsinki-Vantaalle saapuva lento operoidaan säännöllisesti 289-paikkaisilla Airbus A330-300 -laajarunkokoneilla. Suuremman koneen myötä matkustajapaikkojen määrä reitillä kasvaa 30 prosenttia. Alkuvaiheessa reitillä saatetaan nähdä myös 250-paikkainen Airbus A330-200 -kone.

Laajarunkokoneen business-luokan 28 lie flat -istuinta tarjoavat tilaa ja matkustusmukavuutta. Tarjolla on myös wifi-yhteys, joka on business-luokassa maksuton. Avauslennolla Helsinkiin mukana oli myös oma kokki, joka on standardina business-luokassa kaikilla yli neljän tunnin reiteillä laajarunkokoneissa.

THY_alkupalatTurkish Airlines on harvoja yhtiöitä, joka tarjoaa lennoillaan lämpimät ateriat matkustajille edelleen myös turistiluokassa. Business-luokan tarjoilu on palkittu parhaana Skytrax-lentoyhtiövertailussa vuosina 2013, 2014, 2016 ja 2017.

Lipun haltijan ei tarvitse ostaa lisäpalveluja, sillä aterian lisäksi myös paikanvaraus lennoilla kuuluu hintaan. Matkavataraa voi business-luokan lipulla ottaa mukaan 40 kg ja turistiluokassa 30 kg.

Matkatavara voi sisältää myös mm. sukset tai useamman kuin yhden laukun. Valikoituihin kohteisiin saattaa voida kuljettaa jopa sukellusvälineet maksutta mutta golfbägi kulkee ilman lisämaksua kaikkiin kohteisiin.

THY_johtokuva"Kilpailuvalttinamme on muun muassa lämpimät ruoat, jotka ovat oikeasti maukkaita myös turistiluokassa. Tarjolla on esimerkiksi lihapullia ja pastaa. Myös turistiluokkamme istuinleveys ja rivien väli on tilava", sanoo kertoo Turkish Airlinesin Suomen maajohtaja Muhammed Kavranoglu Lentoposti.fi:lle esitellessään uutta A330-koneen business-luokkaa.

Turkish Airlines lentää laajarunkokoneella Helsinki-Vantaalle ainakin kesäaikataulukauden päättymiseen eli 28. lokakuuta 2018 saakka. Päätös jatkosta tehdään syksyn aikana. Täyttöasteet ovat korkealla ja laajarunkokoneen kapasiteettiakin on myyty hyvin.

THY_businessOperaattorin suunnitelmissa on jopa molempien päivittäisten yhteyksien lentäminen laajarunkokoneella. Siirtyminen tehtäisiin vaiheittain eli ensin yhdellä laajarungolla lennettäisiin läpi vuoden ennen toisen suuremman koneen tuomista reitille.

"Turkish Airlinesin matkustajista 60-70 prosenttia on vaihtomatkustajia. Vaikka Finnair lentää useaan kohteeseen Aasiassa on Turkish Airlinesin verkostossa yhteydet esimerkiksi Taiwanin Taipeihin, Malesian Kuala Lumpuriin, Sri Lankan Colomboon, Malediiveille ja Sansibariin", kertoo Kavranoglu.

THY_maajohtajaTurkish Airlinesin reittiverkosto on kohdemäärältään laajempi kuin yhdelläkään muulla lentoyhtiöllä. Istanbulista on tarjolla 1-3 kolmen tunnin vaihtoajoilla lentoja jopa yli 110 maahan. Kaikkiaan turkkilaisoperaattori lentää 121 eri maahan, joissa sillä on 301 eri kohdetta.

Turkish Airlines lentää mm. Afrikassa 52 eri kohteeseen. Suomalaismatkustajille tarjoutuu Istanbulin Ataturkin lentoaseman kautta vaihtoyhteydet myös mm. Lähi-itään ja Keski-Aasiaan.

"Arvioimme tilannetta jatkuvasti mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty", kommTHY_eco_2entoi Kavranoglu tiedusteluun mahdollisista uusista yhteyksistä Helsinki-Vantaalta Ankaran tai Turkin lomakohteisiin.

Turkish Airlines kuljetti vuonna 2017 noin 68,6 miljoonaa matkustajaa. Kasvua edellisvuoteen oli noin 5,8 miljoonan matkustajaa. Yhtiö on tehtyt tilaukset mm. 50 Airbusin ja Boeingin laajarunkokoneista.

Niillä on määrä kehittää kansainvälistä reittiverkostoa Istanbulin ja Ankaran liikenteen solmukohdista. Nykyisin Turkish Airlinesin laivastossa on noin 330 matkustaja- ja rahtikonetta.

THY_boardingIstanbulin Atatürkin lentokentän vuosittainen matkustajamäärä on reilut 60 miljoonaa matkustajaa. Kasvun tarpeisiin vastataan vuonna 2015 käynnistyneillä rakennustöillä, joiden myötä Istanbulin pohjoispuolelle Euroopan ja Aasian rajalle avautuu 29. lokakuuta. Tuolloin Turkish Airlines siirtää operaatiot yhdessä yössä Istanbulin uudelle lentoasemalle.

Lokakuussa avautuvan lentoaseman vuosittainen matkustajakapasiteetti voi kasvaa jopa 200 miljoonaan matkustajaan. Alkuvaiheessa rakennettava 1,3 miljoonaa neliömetriä kattava terminaali voi käsitellä vuosittain jo 90 miljoonaa matkustajaa. Lentoasemalla rakentuu ensivaiheessa mm. kolme rinnakkaista kiitotietä (myöhemmin jopa kuusi), 143 matkustajasiltaa, 468 checkin-tiskiä ja 228 passintarkastuspistettä.

THY_eco_1Turkish Airlines on ensimmäinen Star Allianceen kuuluva laajarunko-operaattori Helsinki-Vantaalla. Muut laajarunko-operaattorit ovat Finnairin lisäksi Japan Airlines sekä Qatar Airways. Helsinki-Vantaalle odotetaan edellisten lisäksi myös kiinalaisen Lucky Airin reittiavausta, jonka oli määrä tapahtua tammikuussa 2018.

Lue myös: