USAF:n KC-135 -koneen pudottama ilmatankkausletku löytyi pihapiirin läheisyydestä Niskoksesta

HN_tankkaa_ilmavoimatYhdysvaltain ilmavoimien USAF:n KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen letku irtosi ja putosi maastoon Kihniön kaakkoispuolelle 16. maaliskuuta. Ylä-Satakunta kertoi 7. huhtikuuta letkun löytyneen Kihniön Niskoksen kylästä vain noin 30 metrin päässä lähimmästä rakennuksesta.

Yhdysvaltain ilmavoimien F-15 ja Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien harjoitusta tukeneen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen Flight Refueling Limited Mk.32B -siipitankkaussäiliön letkuun oli tullut tekninen vika ja se putosi kesken harjoituksen maastoon. Kyseisen vikatilanteen aikana ei ollut käynnissä ilmatankkauskontaktia Hornetin kanssa.

Suomen ilmavoimien Hornetit ilmatankataan letku- ja korimenetelmällä, kun samaan harjoitukseen osallistuvat Yhdysvaltain ilmavoimien F-15 Eagle -hävittäjät tankataan puomimenetelmällä.

Ylä-Satakunta kertoo, että paikallinen asukas löysi kyseinen ilmatankkausletkun metsänreunasta pihapiirinsä läheisyydestä. Ilmatankkausletku oli pudonnut vain noin 30 metrin päähän lähimmästä rakennuksesta. Ilmavoimat kävi hakemassa ilmatankkausletkun talteen 6. huhtikuuta. Ylä-Satakunnan arvioiden mukaan pudonneen letkun paino olisi noin 100-200 kg.

Edellisen kerran USAF:n KC-135 Stratotankerin ilmatankkausletku putosi Suomen yllä suoritetussa harjoituksessa vuonna 2016. Tuolloin letku katkesi epäonnistuneessa Hornet-hävittäjän tankkausyrityksessä.

Vastaava letkun putoaminen Suomen yllä tapahtui myös harjoituksessa vuonna 2015. Myös se vaurioitui Hornetia tankatessa. Kyseinen letku löydettiin maastosta noin vuotta myöhemmin.

Nyt maaliskuussa 2021 tapahtuneesta ilmatankkausletkun putoamisesta maastoon uutisoi ensimmäisenä Lentoposti.fi. MH

Ylä-Satakunta: Ilmatankkausletku löytyi Niskokselta – putosi 30 metrin päähän rakennuksesta

Lue myös: