USAF:n KC-135 Stratotanker harjoituttaa Hornet-ohjaajia ilmatankkaukseen

KC135_hornet_USAFIlmavoimat järjestää 9.-13. maaliskuuta Oulun ja Kuopion välisellä alueella ilmatankkausharjoituksen. Siihen osallistuu enimmillään 13 McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjää. Tankkauskoneena toimi Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien (USAFE) KC-135 Stratotanker.

Boeing KC-135 Stratotanker  saapuu Englannista 100th ARW Wingin tukikohdasta RAF Mildenhallista. ARW:n tankkereita operoivalla 351st Air Refueling Squadronilla on käytössään noin 15 KC-135R-konetta. Yksikön toiminta-alueena on Eurooppa ja Afrikka sekä lentokoneiden Atlantin ylitysten tukeminen.

KC-135 on varustettu kahdella letku/kori -menetelmän (Probe and Drogue) Flight Refueling Limited Mk.32B -siipitankkaussäiliöllä. Hornetin eturungosta nouseva puomi lennetään kiinni tankkerin hinaamaan suppilomaiseen koriin (otsikkokuvassa).

KC135_boom_usafStratotankerin alatakarungossa on myös Boeingin kehittämä, ohjattavissa oleva Flying Boom -tankkauspuomi (oikealla nähtynä makuuasennossa työskentelevän operaattorin ikkunasta). Puomia  käytetään tankattaessa mm. USAF:n koneita, joissa on rungossa vastaanottoaukko puomin liittimelle.

Tässä menetelmässä polttoaineen siirtonopeus on suurempi kuin letkua käytettäessä. Puomiin voidaan myös kiinnittää letku/kori-menetelmän mahdollistava lisäosa (kuvassa alla), jolloin voidaan tankata yhtä aikaa jopa kolmea konetta.

Suomessa KC-135 tukeutuu Rissalan tukikohtaan. Harjoitukseen liittyvä lentotoiminta keskittyy Oulun ja Kuopion välisille harjoitusalueille sekä meren päälle Oulun edustalla. Harjoituksen tavoitteena on tuottaa ja ylläpitää Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien ohjaajien ilmatankkauskelpoisuuksia. 

IHN_tankkaa_ilmavoimatlmavoimat toteuttaa Suomessa vastaavia harjoituksia useamman kerran vuodessa. Ilmatankkausta harjoitellaan myös kansainvälisten harjoitusten yhteydessä ulkomailla. Tankkauspalvelut on ostettu Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimilta vuodesta 2009 alkaen.

Harjoituksen yhteydessä järjestetään myös VIHURI2015-lentotoimintaharjoitus Oulun ja Kuopion tukikohdista. Lentotoiminta ajoittuu päivittäin klo 9.00–22.00 väliselle ajalle 

Lentotoiminnasta aiheutuvaa melua pyritään välttämään suuntaamalla lentotoiminta harvaan asutuille alueille. Lentokenttien lähialueella noudatetaan melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Lue tiistaina 10.3. sattuneesta vaaratilanteesta harjoituksessa:

YLE: Tankkausletkun katkeaminen ilmassa aiheutti vaaratilanteen Ilmavoimien harjoituksessa

Lue enemmän ilmatankkauksesta Lentoposti.fi:stä: