Vaisala sai 20 miljoonan tilauksen Vietnamin Ilmatieteen laitokselta

Ukkospilvi_2Vaisala on allekirjoittanut 20 miljoonan euron sopimuksen Vietnamin ilmatieteen laitoksen, National Hydro-Meteorological Servicen kanssa. Sopimuksen toimitukseen kuuluu mm. säätutka- ja salamapaikannusverkot. Suomen Ilmatieteenlaitos toimittaa tilauksen yhteydessä sääennusteohjelmiston Vietnamiin.

Neljän vuoden ajan valmisteltu sopimus tulee voimaan asiakkaan hyväksyttyä sopimukseen kuuluvan teknisen dokumentaation. Hyväksynnän jälkeen Vaisala kirjaa sopimuksen tilauskantaansa.

Toimitukset alkavat sopimuksen tultua voimaan, ja niiden arvioidaan kestävän kaksi vuotta. Hankinta on rahoitettu Suomen ulkoministeriön Vietnamin ilmatieteen laitokselle myöntämällä korkotukiluotolla, joka on yksi Suomen kehitysyhteistyön instrumenteista.

Tässä projektissa Vaisala rakentaa Vietnamiin korkealaatuisen meteorologisen infrastruktuurin, joka kattaa koko maan. Sopimus sisältää säätutka- ja salamapaikannusverkot sekä koulutusta ja varaosia. Toimitettava säätutkaverkko koostuu viidestä uudesta kaksoispolarisaatiosäätutkasta, keskusyksiköstä ja päivityksistä kolmeen nykyiseen säätutkaan.

Osana kokonaisuutta Suomen Ilmatieteen laitos toimittaa Vietnamiin SmartMet-ohjelmistopaketin sään ennustamiseen. Projektiin sisältyy myös iso koulutuspaketti.

 "Vietnamin ilmatieteen laitos on Vaisalan pitkäaikainen asiakas. Olemme aikaisemmin toimittaneet heille useita sääjärjestelmiä, mutta tämä sopimus on aiempia kattavampi ja monitahoisempi. Sääolosuhteet ovat Vietnamissa haasteelliset, on taifuuneja, myrskyjä, tulvia ja voimakasta salamointia", kertoo Kjell Forsén, Vaisalan toimitusjohtaja.

"Käyttöönoton jälkeen Vietnamin ilmatieteen laitos pystyy tarjoamaan kansalaisilleen laadukkaita säätietoja ja -ennusteita. Tämä sopimus on Vaisalan suurin. Suomen ulkoministeriön ostajalle myöntämän korkotukiluoton avulla Vaisalan vietnamilainen asiakas pystyy aloittamaan tämän merkittävän meteorologisen infrastruktuurihankeen", jatkaa  Forsén.