Valmisteilla olevalle poliisin lentomatkustajarekisterille rahoitusta

Raja_bordercontrolPoliisihallituksen hanke, jossa rakennetaan Suomeen kansallista matkustajatietorekisteriä on sanut rahoitusta Euroopan komissiolta, uutisoi Savon Sanomat. Tarkoituksena on hyödyntää matkustajatietomassoja rikostutkinnassa. Hanke perustuu valmisteilla olevaan Euroopan unionin direktiiviin.

Tähän asti vain vain tulli ja rajavartiolaitos ovat saaneet matkustajarajatietoja. Poliisille niitä on avattu vain yksittäistapauksissa. Lehden mukaan Euroopan komissio on myöntänyt rahoitusta vastaavan järjestelmän valmisteluun 14 valtiolle.

Uusi järjestelmä luo poliisille, tullille ja rajalle järjestelmän etenkin lentoyhtiöiden PNR-matkustajatietojen (Passenger Name Record) hyödyntämiseksi. Lentoposti.fi kertoi hankkeesta maaliskuussa 2014 (linkki alla).

Uusi järjestelmä mahdollistaa tietojen vertaamiseen esimerkiksi etsintäkuulutuksiin massaseulontana. Järjestelmään kerättävä tieto on lehden mukaan tarkoin rajattua ja sitä hyödynnetään vain terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjunnassa.

Savon Sanomien uutinen

Lue Lentoposti.fi-juttu aiheesta: