Vampiret palaavat taivaalle Suomen väreissä

Vampire_1_JrgensenSuomen Ilmavoimien autenttisiin väreihin ja tunnuksiin maalatut 1950-luvun DH.100 Vampire -suihkuhävittäjä ja DH.115 Vampire Trainer -kouluharjoituskone saapuvat Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Lappeenrantaan 14.-16. kesäkuuta.

Vampiret juhlistavat 1953 alkanutta Suomen Ilmavoimien 60-vuotista suihkulentokonekautta ja palaavat Suomen tunnuksissa taivaalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1965.

Vampire_2_JrgensenEnsimmäinen Vampire-suihkukone laskeutui Suomen kamaralle Porissa tammikuussa 1953. Ilmavoimilla oli Vampireita vuosien 1953 ja 1965 välisenä aikana yhteensä 15, kuusi hävittäjää ja yhdeksän koulutushävittäjää.

Lappeenrannan ilmailuyhdistys on 60-vuotisjuhlan kunniaksi kutsunut kaikki Vampireilla aikanaan lentäneet Suomen Ilmavoimien ohjaajat vieraakseen kesäkuiseen Lappeenrannan lentonäytökseen.

Luvassa laajalti kotimaista lentokalustoa

Suomen Ilmavoimat osallistuu Lappeenrannan lentonäytökseen lähes koko kalustollaan. Esiintyjälistalla on Lentosotakoulun Hawk Mk51 -sooloesitys, Karjalan Lennoston F/A-18C Hornet -soolo sekä Ilmavoimien taitolento-osasto, neljällä Hawk-suihkuharjoituskoneella esiintyvä Midnight Hawks. Maanäyttelyssä nähdään ainakin Ilmavoimien suurin lentokone, Tukilentolaivueen Casa C-295M -kuljetuskone.

Maavoimilta näyttelyyn osallistuu ainakin yksi NH90-kuljetushelikopteri. Rajavartiolaitos on näytöksessä ennennäkemättömällä kolmen ilma-aluksen muodostelmalla, johon kuuluvat Vartiolentolaivueen AW 119Ke Koala -helikopteri, Agusta-Bell AB-412 -helikopteri sekä Dornier Do 228 -merivalvontakone. Rajavartiolaitoksen koneet ovat mukana sekä ilmassa että maanäyttelyssä.

Maanäyttelyssä nähdään runsaasti myös vanhaa Suomen Ilmavoimien suihkukonekalustoa. Lappeenrannan kentän laidalla sijaitsevan Karjalan Ilmailumuseon kokoelmista löytyy MiG- 21BIS, MiG-21F, Folland Gnat, Saab J 35 Draken ja Fouga CM.170 Magisterin runko.

Näytöksessä nähdään myös Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 35 Gripen -hävittäjiä. Kone on varsin ajankohtainen vierailija, sillä sen uusin versio JAS 39E/F Gripen NG (New Generation) on nousemassa yhdeksi vaihtoehdoksi, kun ilmavoimat eri puolilla maailmaa uusivat kalustoaan. Tyyppi on mainittu myös Suomen Ilmavoimien seuraavasta koneesta keskusteltaessa.

falcons_jordanianfalconsLappeenrannan kansainvälisessä lentonäytöksessä on nähtävillä myös laaja valikoima sotilas-, matkustaja- ja yleisilmailulentokoneita sekä helikoptereita. Pääesiintyjinä ovat Vampireiden lisäksi mm. Jordanian kuninkaallisten ilmavoimien Royal Jordanian Falcons-taitolentoryhmä.

haloohelsinki_warnerLauantai-illan päättää Aviarock

Lauantai-iltana lentokentän täyttää musiikilla AviaRock-konsertti, jonka päätähtinä ovat Haloo Helsinki!, JVG ja Osmos Cosmos. Musiikki raikaa lentonäytösalueella hävittäjien ja muiden lentokoneiden keskellä klo 19-01 välisenä aikana.

Lentonäytöksen lipunmyynti on auki ja kahdellesadalle ennakkolipun lentonäytökseen 15.5.2013 mennessä ostaneelle arvotaan Aviator-lehden vuosikerta.


Lappeenranta International Air Show 2013

Lue myös: