Venäjä tekee Open Skies-tarkkailulennot Suomeen ja Viroon

Venäjän ilmavoimien Open Skies Antonov An-30BVenäjä tekee Open Skies-sopimuksen mukaisia valvontalentoja Suomessa ja Virossa 14-20. heinäkuuta. Lennot operoidaan Venäjän Antonov An-30B -valvontakoneella. Lentoja operoidaan Suomessa Helsinki-Vantaalta ja Virossa Tarton Ülenurmen lentokentältä.

Aloitettavat lennot ovat järjestyksessään 21:n ja 22:n Venäjän kuluvan vuoden aikana lennetyistä Open Skies-lennoista. Lennoilla on mukana suomalaisia ja virolaisia asiantuntijoita.

Antonov An-30B -valvontakoneen (RA-30078) on määrä lähteä iltapäivällä Venäjän Kubinkan lentotukikohdasta kohti Tartoa. Lennot alkavat Suomessa 17. heinäkuuta.

Venäjän tehtäväryhmän vahvuus on 17 henkeä ja sen johtaa everstiluutnantti Nikolai Arsjonov. Tarkkailulennon suomalaisena tehtävänjohtajana toimii everstiluutnantti Kimmo Juutilainen Ilmavoimien esikunnasta.

Open Skies (Avoin taivas) on sopimus, jonka tavoitteena on edistää avoimuutta ja turvallisuutta Euroopassa. Sopimus mahdollistaa jäsenvaltioiden tarkkailu- ja kuvauslennot toistensa ilmatilassa ennalta laadittujen lentosuunnitelmien mukaisesti.

Open Skies-sopimuksen on allekirjoittanut 34 valtiota. Suomi liittyi sopimukseen helmikuussa 2003. Lennoilla on käytetty Ruotsin Open Skies -sertifioitua Saab 340B -konetta (OS-100). Venäjä on ollut sopimuksen piirissä vuodesta 2001.