Venäjän Il-76 lensi 53 sekuntia Suomen ilmatilassa

IL_76_puolustusministerioSuomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi tutkinnan 26. kesäkuussa sattuneen epäillyn alueloukkauksen johdosta. Tutkinnassa selvisi, että Venäjän ilmavoimien Iljushin-76MD -tyyppinen kuljetuskone on lentänyt Porvoon edustan merialueella Suomen ilmatilassa kello 14.15 yhteensä 53 sekunnin ajan.

Syvimmillään kone oli 1,15 km Suomen alueella. Ennen ja jälkeen Suomen ilmatilaan saapumista ja poistumista kone lensi kansainvälistä ilmatilaa pitkin Venäjältä länteen.

Koneessa oli sen sijaintia lähettävä transponderi eli toisiotutkavastaaja päällä. Konetta huomautettiin radiolla ennen sen saapumista Suomen ilmatilaan.

Lisäksi koneen ollessa Suomen ilmatilassa, sitä kehotettiin radioitse poistumaan Suomen alueelta. Koneesta ei vastattu missään vaiheessa radiokutsuihin. Ilmavoimien F/A-18  Hornet -hävittäjä kävi tunnistamassa kohteen (otsikkokuvassa).

Tutkinnan perusteella alueloukkauksen voidaan todeta olevan kiistaton. Tapahtuman syytä ei saatu tutkinnassa selvitettyä.

Säässä tai ilmaliikenteessä ei ollut tapahtuma-aikana mitään sellaista, joka olisi edellyttänyt poikkeamista Suomen ilmatilaan. Asian tutkinta Rajavartiolaitoksessa on päätetty.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: