Venäjän Tu-154 -kone syöksyi Mustaanmereen noustuaan Sotšista - mukana Puna-armeijan kuoro

Tupolev_Tu154M_flyfinland_JussiKettunen(päivittynyt 15.32) Venäjän puolustusministeriön Tupolev Tu-154B-2 -matkustajakone  (RA-85572) on kadonnut Mustanmeren yllä pian lentoonlähdön jälkeen. Kone oli matkalla Sotšista Syyrian Latakiaan. Tupolevissa oli puolustusministeriön matkustajaluettelon mukaan 84 matkustajaa ja kahdeksan hengen miehistö.

Tupolev Tu-154 katosi lennonjohdon tutkista aamulla noin 25. joulukuuta pian lentoonlähdön jälkeen. Koneeseen ei saatu yhteyttä enää noin parinkymmenen minuutin lennon jälkeen noin kello 05.40. Sotšin kansainvälinen lentokenttä (URSS) sijaitsee aivan Mustanmeren rannalla.

Kone nousi kohti luodetta mutta ei pystynyt keräämään korkeutta kuten olisi pitänyt, siteeraa Flight Venäjän puolustusministeriön tietoja. Tupolev kaartoi oikealle Mustanmeren yllä takaisin kohti rannikkoa. Yhteys koneeseen menetettiin muutaman kilometrin päässä rannasta.

Koneen kyydissä oli ensitietojen mukaan 92 ihmistä. Mukana oli sotilaita, valtion virkamiehiä, median edustajia ja Venäjän armeijan akateemikko A. V. Aleksandroville nimetyn laulu- ja tanssiyhtyeen jäseniä. Yksi heistä oli taiteellinen johtaja Valeri Khalilov.

Tämä lähes 90-vuotias kokoonpano tunnetaan myös nimellä Puna-armeijan kuoro. Noin kolmasosa sen jäsenistä oli matkalla esiintymään uuden vuoden juhlaan Hmeimim-lentotukikohtaan, josta Venäjän ilmavoimien koneet operoivat Syyrian sotatoimissa. Tupolev oli lähtenyt Moskovasta ja teki välilaskun Sotšissa.

Puna-armeijan kuoro on vuosikymmenten varrella konsertoinut lukuisia kertoja Suomessa. Se muistetaan myös 90-luvun yhteistyöstään suomalaisen Leningrad Cowboys -rockyhtyeen kanssa. Vuonna 2009 kuoro esiintyi Eurovision laulukilpailun avajaisissa Moskovassa.

Turmakoneessa oli kahdeksan hengen miehistö. Muista mukana olleista kahdeksan oli sotilaita, kaksi valtion virkamiestä, yksi kv-organisaation jäsen, yhdeksän tiedotusvälineiden edustajaa ja 64 Puna-armeijan kuoron jäsentä.

Useat helikopterit ja laivat suorittavat etsintää koneen katoamisalueella ja merestä noin 1,5-5,5  kilometrin päässä rannikolta on raportoitu löydetyn romua. Venäjän puolustusministeriön antaman lausunnon mukaan meren syvyys onnettomuuspaikalla on yli 50 metriä.

Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut turmakoneen olleen Tupolev Tu-154B-2 RA-85572. Kone oli valmistunut vuonna 1983.

Tu-154 on venäläisvalmisteinen kapearunkoinen matkustajakone, joka on tehnyt ensilentonsa vuonna 1968. Siinä on kolme perärunkoon sijoitettua Kuznetsov NK-8 -suihkumoottoria.

Viimeisimmät koneet on toimitettu Venäjän puolustusministeriön käyttöön vielä vuonna 2013. Konetyypille on tapahtunut 39 lentoturmaa.

Päivitys 09.00: tarkennettu putoamisalueen paikkaa

Päivitys 10.25: tarkennettu matkustajalistan tietoja

Päivitys 15.32: lisätty tietoa koneen lennosta ennen mereen syöksyä