VTV: Hävittäjähankinnan kustannusten läpinäkyvyydestä on huolehdittava

HX_kandikuvaValtiontalouden tarkastusvirasto peräänkuulutti heti hävittäjävalinnan jälkeen huolehtimaan F-35A -järjestelmän hankintahintaan, ylläpitoon, käyttöön ja tulevaisuuden investointeihin liittyvien kustannusten läpinäkyvyydestä. VTV totesi ettei Suomi  ole aiemin julkistanut esimerkiksi nykyisen F/A-18 Hornet -hävittäjien käyttö- ja ylläpitokustannuksia.

Suomen HX-hankkeessa valitseman Lockheed Martin F-35A -hävittäjäjärjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannuksille on asetettu kustannuskatoksi 10 prosenttia sotilaallisen maanpuolustuksen menoista vuoden 2021 tasolla. Se tarkoittaa enintään runsaan 250 miljoonan euron menoja vuodessa.

F35_pari_Pirkkalassa_2VTV esitti toiveena, että Puolustusvoimat avaisi aiempaa paremmin kalleimman järjestelmänsä käyttö- ja ylläpitokustannuksia julkaisemalla esimerkiksi vuotuiset yhteenlasketut käyttö- ja ylläpitokustannukset monien verrokkimaiden tapaan.

Logistikkalaitoksen johtaja kenraali Kari Renko totesi HX-hankkeen tiedotustilaisuudessa puolustusvoimien panneen VTV:n havainnon merkille ja olevan asiasta periaatteessa ihan samaa mieltä.

Kyse on Rengon mukaan siitä millainen avoimuuden aste on mahdollista ilman, että paljastetaan tietoa joista yhdistelemällä voidaan tehdä johtopäätöksiä Suomen resurssien tasosta ja käytettävissä olevista materiaalimääristä. Kyseiset asiat kiinnostavat luonnollisesti vastapuolta ja sellaista tietoa ei voi antaa julkisuuteen ilman maanpuolustusvalmiuden vaarantamista.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on osaltaan varmistanut hankkeeseen liittyvän valmistelun laatua ja päätöksentekijöille tarjottavan tiedon luotettavuutta. Tehtyjen tarkastushavaintojen mukaan HX-hankkeen valmistelu on ollut perusteellista ja päätöksentekomallin perusteita on pyritty avaamaan myös julkisuudessa.

VTV käynnisti HX-hankkeen tarkastuksen jälkiseurannan syksyllä 2020 ja jatkaa sitä vuoden 2022 loppuun saakka. Seurannan päätteeksi valmistellaan lopullinen jälkiseurantaraportti. Mahdollisista uusista tarkastuksista päätetään tarkastusviraston vuotuisen tarkastussuunnittelun yhteydessä.

Lue myös: