Yhdysvallat myönsi vientiluvat Sveitsiin - Super Hornet laskennallisesti kalliimpi kuin F-35A

AXALP_HN_nousussaYhdysvaltain ulkoministeriö on antanut hyväksyntänsä mahdolliselle FMS-kaupalle (Foreign Military Sale) Sveitsiin Lockheed Martin F-35A ja Boeing F/A-18 Super Hornet -hävittäjien ja niiden aseistuksen osalta. Sveitsin Air2030 -hävittäjähankkeessa ovat mukana myös Dassault Rafale sekä Airbus Eurofigher Typhoonilla.

Yhdysvallat on 30. syyskuuta myöntänyt vientiluvat Lockheed Martin F-35A sekä Boeing F/A-18E/F Super Hornet -hävittäjille sekä niiden aseistukselle ja varusteille Sveitsiin Air2030-hankkeessa mahdollisesti syntyviä kauppoja ajatellen.

Sveitsi on korvaamassa Air2030-hankkeessa uudella suorituskyvyllä nykyisiä F/A-18 C/D Horneteja vuoteen 2030 mennessä. Hävittäjät ovat samaa versiota kuin Suomen ilmavoimat on korvaamassa HX-hankkeessaan.

F35_nousee_polttoSveitsissä kansanäänestys puolsi syyskuussa niukasti hävittäjäohjelman rahoitusta, johon varataan kuusi miljardia Sveitsin Frangia. Sopimuksen voittava lentokonevalmistaja puolestaan sitoutuu tekemään sveitsiläisille yrityksille sopimuksia, joiden arvo on vähintään 60 prosenttia ostohinnasta.

Aikanaan valittavan uuden hävittäjätyypin toimitusten odotetaan alkavan vuonna 2025 ja elinkaareksi on suunniteltu 30 vuotta.

Lockheed Martinin ja sen alihankkijoiden osalta vientilupa koskee enintään 40 F-35A -hävittäjää sekä erinäistä määrää varusteita, joiden kokonaisarvoksi ulkoministeriö laskee 6,58 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Boeingin ja sen alihankkijoiden osalta vientilupa mahdollistaa enintään 40 Boeing F/A-18E/F Super Hornetin ja siihen liittyvien varusteiden hankinnan. Kokonaishinnaksi ulkoministeriö laskee 7,452 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Sveitsi olisi hankkimassa 36 yksipaikkaista F/A-18E Super Hornetia ja neljä kaksipaikkaista F/A-18F Super Hornetia. Suomelle tarjottavan elektronisen sodankäynnin EA-18G Growler ei ole mukana Sveitsin hankinnassa.

SuperHornet_TOVientilupien piiriin kuuluu lisäksi mm. hävittäjien moottorit ja varamoottorit, kymmenittäin erilaisia ilmataisteluohjuksia sekä ilmasta-maahan vaikutuskykyyn sopivaa aseistusta, tutkajärjestelmiä ja elektronisen sodankäynnin järjestelmiä. Mukana on myös erinäinen määrä huolto- ja koulutusjärjestelmiä sekä koneiden vaatimia varaosia.

Suoralla hintavertailulla ilman, että huomioidaan mukaan tulevia varustepaketteja tai mahdollista teollista yhteistyötä tulisi F-35A-hävittäjien hankintahinta olemaan Yhdysvaltain ulkoministeriön antamien hinta-arvioiden mukaan 872 miljoonaa dollaria halvempi kuin hankintapäätös, jossa Sveitsi saisi vastaavan määrän Super Horneteja.

Hävittäjähankinnan lisäksi Sveitsille myönnettiin samalla lupa hankkia myös viisi Patriot Configuration-3+ -ilmatorjuntajärjestelmää. Niiden osalta kokonaishinta-arvio on 2,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Lue myös: