Yhdysvallat siirtolensi miljardiluokan Spirit-häivepommittajiaan Eurooppaan (video)

b2_fairford_5_net_usafYhdysvaltojen ilmavoimat (USAF) siirtolensi sunnuntaina 8. kesäkuuta kaksi Northrop Grumman B-2 Spirit -pommikonetta Missourista RAF Fairfordin tukikohtaan Englantiin. Aiemmin sinne oli jo 6. kesäkuuta laskeutunut kolme Boeing B-52 Stratofortress -konetta.

USAF:n tiedotteissa lyhytaikaiseksi mainitut pommikoneiden rutiininomaiset tukeutumiset eurooppalaiseen tukikohtaan liittynevät kuitenkin myös käynnissä oleviin BALTOPS 14 - ja Saber Strike -sotaharjoituksiin sekä yleiseen kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen Euroopassa.

b2_fairford_7_net_usafB-2 Spirit -pommikone lienee maailmanhistorian kallein yksittäinen lentolaite. Niiden kappalehinnasta on lukuisia arvioita, mutta kaikki ne ylittävät miljardin eli 1000 miljoonaa dollaria.

Tutkassa heikosti näkyvää konetta on käytetty useissa Yhdysvaltojen sotilasoperaatioista Kosovosta Irakiin. Viimeksi ne osallistuivat sotatoimiin Libyassa,

B-2 on niin sanottu "lentävä siipi", eli siinä ei ole lainkaan erillistä runkoa tai pystysuoria ohjainpintoja (yllä, klikkaa jutun kuvat suuremmaksi).

yb49_usafMistään uudesta ideasta ei ole kyse: Hortenin veljekset suunnittelivat samaan rakenteeseen perustuvia koneita jo 30-luvulla Saksassa. Samaten lentävä siipi -tyyppinen Northrop XB-35 -kone lensi jo vuonna 1947 (vasemmalla), ensin potkurikoneena ja myöhemmin suihkumoottoroituna (YB-49).

B-2:ssa muotoilu ja pinnoitemateriaalit on optimoitu niin, että ilmapuolustuksen tutkien säteet heijastuvat siitä mahdollisimman heikosti. Kääntöpuolena tälle on se, että koneen erikoismateriaalien huollon tarve on suuri.

Huipputekniikkaa edustavaa ja 1989 ensilentonsa tehnyttä stealth-pommittajaa aiottiin alunperin tilata jopa 165 kappaletta. Kylmän sodan päättyminen ja karanneet kustannukset rajoittivat määrää niin, että lopulta koneita valmistui vain 21. Yksi niistä, Spirit of Kansas, on tuhoutunut onnettomuudessa.b2_fairford_4_net_usaf

Tyypillisesti B-2-koneet ovat nousseet pommituslennoilleen kotitukikohdistaan ja lentäneet jopa maapallon toiselle puolelle ilmatankkausten avulla. Afganistanin ja Irakin sodan aikana koneet ovat vaihtaneet miehistöjä moottorit käyden Englannin hallinnassa olevan Diego Garcian saaren tukikohdassa Intian valtamerellä.

Häive- eli stealth-pommittajien tuominen Englantiin lieneekin lähinnä viesti Yhdysvaltojen sitoutumisesta NATO-maiden puolustukseen. Aiemmin B-2-koneita on nähty tukeutumassa Fairfordin ohella myös Thdysvaltojen Guamin saaren tukikohtaan.

B52_fairford_net_usafUSAF on siirtänyt myös kolme B-52-konetta Fairfordiin. Sieltä ne ovat eräiden tietojen mukaan osallistuneet Itämerellä käynnissä olevaan NATO:n BALTOPS 14 -harjoitukseen.

Koneet ovat simuloineet miinoituksia Itämerellä. Ne osallistuivat myös Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlallisuuksiin.

Kumpikin tyyppi, B-52 ja B-2, on alunperin suunniteltu ydinaseilla Neuvostoliittoa vastaan tehtävään hyökkäykseen, mutta viime aikoina niiden tehtävänä on ollut pudottaa tavanomaisia täsmäaseita. Merialueiden miinoitus on yksi jo vuonna 1952 ensilentonsa tehneen B-52:n kyvyistä.

baltops_fleets_usnavyMyös Suomi on mukana BALTOPS 14 -harjoituksessa miinalaiva Uudenmaan harjoituspurjehdukseen liittyen. Osallistuvat maat ovat Yhdysvallat, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Georgia, Saksa, Latvia, Liettua, Hollanti, Puola, Ruotsi ja Englanti.

Jo 42. kertaa järjestettävässä harjoituksessa on mukana 30 laivaa ja 52 ilma-alusta. Osa niistä näkyy ylläolevassa kuvassa. Suurin laiva on amerikkalainen Blue Ridge -luokan komentoalus (C4I) USS Mount Whitney .

Saber Strike 2014 -harjoitukseen Virossa, Latviassa ja Liettuassa Suomi osallistuu osana maavoimien suunnitelman mukaista harjoitustoimintaa. Mukana olo harjaannuttaa kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehiä sekä Puolustusvoimien henkilökuntaa toimimaan monikansallisessa ympäristössä.

Harjoitukseen osallistuu Suomesta Porin prikaatin mekanisoidun jääkäripataljoonan esikunta- ja viestiosia yhteensä 160 sotilaan voimin. Osallistujat ovat Porin prikaatin henkilökuntaa, sekä Porin prikaatin kouluttamia Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) varusmiehiä.

Eb2_fairford_3_net_usafurooppaan U.S. European Commandin (USEUCOM) käyttöön Whiteman Air Force Basesta Missourista lennätetyt kaksi 509th Bomb Wingin B-2-konetta ovat Spirit of Indiana (Aviationist-sivun mukaan se käytti radiokutsua Death 11) ja Spirit of Lousiana (Death 12). Kaikki koneyksilöt on nimetty Yhdysvaltojen osavaltioiden mukaan.

Koneiden tullessa sunnuntaina laskuun Fairfordiin keli oli varsin tuulinen. Spirit of Indiana tekikin kaksi keskeytettyä lähestymistä ennen lopullista laskua. T.T.

Ben Ramsayn YouTube-videolla B-2-pommikoneet laskeutuvat RAF Fairfordin kiitotielle: