12 A330 MRTT -konetta Ranskan ilmavoimille - samaa tankkeria ehdotettiin Finnairille (video)

MRTT_australia_airbusdefencespace(päivittynyt 23.11.) Airbus Defence and Space sai viime viikolla Ranskan puolustusministeriöltä kahdentoista A330 Multi Role Tanker Transport -ilmatankkauskoneen tilauksen. Tyyppi perustuu Finnairinkin käyttämään Airbus A330 -matkustajakoneeseen. MRTT on osoittautunut vientimenestykseksi. Sen hankintaa ehdotettiin Suomeenkin.

Ensimmäinen A330-200 Multi Role Tanker Transport MRTT toimitetaan Ranskan ilmavoimille 2018 ja sen jälkeen loput koneet yksi per vuosi. Niillä korvataan vanhat Boeing KC-135 -tankkerit, joita on ollut palveluksessa 14.

Tankkauskapasiteetti ei kuitenkaan vähene, sillä Ranskan tilaamat Airbus A400M Atlas -kuljetuskoneet kykenevät tarvittaessa myös ilmatankkaukseen. Niiden voimanlähteinä toimii neljä potkuriturbiinimoottoria.

a330voyagernet_raf_airbusmilitaryUusi MRTT saa Ranskan ilmavoimissa nimen Phénix. Kaupan arvo on noin kolme miljardia euroa. Koneet varustetaan Rolls Royce Trent 700 -moottoreilla.

MRTT voi nimensä mukaisesti toimia ilmatankkausroolinsa ohella kuljetus- tai matkustajakoneena. Siinä ei ole rahtitilassa erillisiä lisäsäiliöitä siirrettävälle polttoaineelle.

Tankkerin koko kerosiinilasti kuljetetaan A330:n normaaleissa polttoainesäiliöissä. Rahtia MRTT voi ottaa ruumaansa 45 tonnia.

Ranskan ilmavoimien versiona MRTT voi myös kuljettaa jopa 271 matkustajaa. Siihen voidaan asentaa MORPHEE-ensihoitomoduli, joka mahdollistaa kymmenen potilaan siirron.

Koneen ylärungossa ohjaamon takana on liitin ilmatankkauspuomille, joten MRTT:n omaakin polttoainekuormaa voidaan tarvittaessa täydentää toisesta tankkerista lennon aikana.

Oli harkinnassa Suomenkin Ilmavoimille

Suomessa pohdittiin vuonna 2006 raskaan ilmakuljetuskyvyn tarvetta ja hankintamahdollisuuksia Puolustusministeriön asettamassa työryhmässä. Sitä johti ministeriön nykyinen kansliapäällikkö Arto Räty.

A330_ net_AY_finnairTyöryhmän loppuraportissa (PDF-linkki jutun lopussa) esitettiin yhtenä vaihtoehtona, että Finnair voisi rauhan aikana operoida kahta A330 MRTT -tankkauskonetta normaalissa matkustajakäytössä. Tässä olisi hyödynnetty lainsäädännöllistä varautumisvelvoitetta.

Harjoituksissa ja kriisitilanteissa MRTT-koneita olisi voitu hyödyntää ilmatankkereina sekä kuljetustehtävissä. Rauhan aikana Ilmavoimien ilmatankkausharjoittelun ja muun vastaavan toiminnan tarve olisi ollut noin 300 lentotuntia vuodessa.

A330 MRTT:n Multi Role -ominaisuudet olisivat mahdollistaneet tällaisen operoinnin vaikka tankkauslaitteiston tuoma lisääntynyt paino olisi jonkin verran lyhentänyt toimintamatkaa ja nostanut koneiden käyttökustannuksia matkustajalennoilla. Valtio olisi työryhmän raportin perusteella ollut kuitenkin valmis korvaamaan ylimääräiset kulut.

Työryhmän esittämä ratkaisu jäi kuitenkin vain ehdotuksen asteelle. Se kaatui nopeasti Finnairin silloisen johdon tiukkaan vastustukseen.

Vuonna 2006 Finnairilla ei ollut vielä A330-koneita - eikä sellaisia ollut tarkoitus hankkiakaan. Nykyisin yhtiön laivastossa lentää kahdeksan laajarunkoista A330-300-konetta (kuva yllä).

MRTT-koneisiin tarjolla kaksi ilmatankkausmenetelmää

Ranskan A330 MRTT -koneisiin asennetaan takarungon alle valmistajan kehittämä Aerial Refuelling Boom System -ilmatankkauspuomi (ARBS, otsikkokuvassa).

a330voyagernet_hosedrogue_airbusmilitaryKaksimoottoristen koneiden molempien siipien alle tulee myös letku ja kori -menetelmän Cobham 905E -ilmatankkaussäiliöt (ns. Hose and Drogue -menetelmä, kuvassa vasemmalla).

Säiliöt kiinnitetään samaa siipeä käyttävän nelimoottorisen A340-sisarkoneen uloimmaisten voimanlähteiden tyhjiksi jääneisiin kiinnikkeisiin. Jos tankkauspuomia ei tarvita, myös MRTT:n takarungon alle voidaan asentaa Cobham 805E Fuselage Refuellig Unit -letkujärjestelmä (FRU).

Puomioperaattoreilla ei ole suoraa näköyhteyttä tankattavaan koneeseen. Suuressa ohjaamossa olevan Air Refuelling Console -pisteen näytöt välittävät ulkopuolisten kameroiden kautta 3D-kuvaa operaattoreiden näytölle. He ohjaavat puomia Fly-by-Wire-järjestelmän kautta.

Jutun lopussa olevassa Airbus Defence and Spacen YouTube-videossa esitellään kaikkia kolmea tankkausmenetelmää sekä konetta yleisemminkin.

Voittanut kaikki kilpailutukset - yhtä lukuunottamatta

MRTT on voittanut viime aikoina kaikki ilmatankkauskonetarjouskilpailut USA:n ulkopuolella. Asiakkaita ovat tilausjärjestyksesssä olleet Australia, Saudi Arabia, Singapore, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat ja Englanti.

Australiassa kone tunnetaan lyhenteellä KC-30A ja Englannissa nimellä Voyager. Englannin ilmatankkauslaivastoa hallinnoi ja operoi RAF:n laskuun yksityinen Air Tanker Limited -yhtiö. Royal Air Forcen Voyagereja lentävät siviilipilotit.

MRTT-tilauksia on yhteensä 34. Myös Intia ja Qatar ovat neuvottelujen loppusuoralla. Kaikkiaan koneita on toimitettu jo 22 kappaletta. MRTT:t ovat lentäneet myös sotatoimialueella.

MRTT ehdittiin 2008 valita KC-X-hankkeessa myös Yhdysvaltojen ilmavoimien USAF:n  uudeksi ilmatankkeriksi tunnuksella KC-45A. Airbusin silloisen emoyhtiön EADS:n ohella mukana oli paikallisena partnerina Northrop Grumman.

Erinäisten kuvioiden jälkeen USAF:n uudeksi ilmatankkeriksi valittiin kuitenkin vuonna 2011 Boeing KC-46 Pegasus. Tyyppi perustuu 767-matkustajakoneeseen. +TT+

Airbus Defence and Spacen videossa MRTT esittelee kykyjään (jos video ei näy, suora linkki: YouTube)

Lue myös:

Puolustusministeriön työryhmän loppuraportti: Raskaan ilmakuljetuskyvyn tarve ja hankintamahdollisuudet Suomessa PDF