RAF:n VC10-tankkerit jäävät keskiviikkona eläkkeelle 47 vuoden palveluksen jälkeen (savuinen video)

vc10_2_raf_mod_crowncopyrightEnglannin Royal Air Force päättää Vickers VC10 -tankkerikoneidensa käytön huomenna, kun viimeinen sijoituslento laskeutuu Bruntingthorpeen. Alunperin matkustajakoneeksi rakennettu tyyppi on palvellut ilmavoimissa 47 vuotta. Viime aikoina VC10-koneita on lentänyt enää kaksi.

VC10:n viimeinen operationaalinen tehtävä lennettiin perjantaina 20. syyskuuta. Molemmat jäljellä olevat koneet ZA147 ja ZA150 lensivät yhdessä yli neljä tuntia. Ne tankkasivat Eurofighter Typhoon  ja Panavia Tornado GR4 -hävittäjiä sekä C-130 Hercules -kuljetuskoneita. Lisäksi VC10:t tankkasivat näytösmielessä toisensa.

vc10_1_raf_mod_crowncopyrightLennolla koneet ylittivät monia tyypin historian kannalta merkityksellisä paikkoja: RAF Lossiemouth, RAF Coningsby, RAF Marham ja RAF Leuchars sekä Warton, Birmingham ja Prestwick.

Vickers suunnitteli VC10-koneen matkustajakäyttöön pitkille reiteille. Sen erikoisuuksiin kuuluu neljä takarunkoon kiinnitettyä Rolls Royce Conway -moottoria. Sama moottorisijoitus on Iljushin Il-62-matkustajakoneissa.

Conway on yksi aivan ensimmäisistä ohivirtausmoottoreista. RAF on pitkään ollut sen viimeinen käyttäjä maailmassa.

Konetyyppi osoittautui nopeaksi. Sillä on edelleen hallussaan äänen nopeutta hitaampien matkustajakoneiden Atlantin ylityksen nopeusennätys. VC10-koneita rakennettiin lopulta vain 54 kappaletta.

RAF:lla on ollut käytössään kolmea erilaista VC10-tankkeriversiota. C1K säilytti matkustajien ja rahdinkuljetuskyvyn, sillä se käytti polttoaineen kuljetukseen vain alkuperäisiä säiliöitään. K2 ja K3 soveltuivat ainoastaan tankkaukseen. Nyt eläkkeelle jäävät kaksi konetta ovat VC10 K3 -versioita.

VC10_FA18_harrier_ilmavoimatVC10:ssä on ollut käytössä letku ja kori -tyyppinen tankkausmenetelmä, joka soveltuu myös F/A-18 Hornetien tankkaamiseen. VC10 onkin vieraillut Suomessa vuonna 2001 tukemassa ilmatankkausharjoittelua (kuva).

K2- ja K3-versioissa on kolme letkua. Siipien alla olevista letkusäiliöistä on voitu tankata kahta taistelukonetta yhtä aikaa virtausnopeudella 1000 kiloa minuutissa. Keskimmäisestä letkusta on voitu tankata raskasta kuljetuskonetta nopeudella 2000 kiloa minuutissa.

a330voyagernet_raf_airbusmilitaryRAF:n ilmatankkerina lentää tulevaisuudessa Airbus A330-200 -matkustajakoneeseen perustuvat K Mk 2/3 Voyager -tankkauskoneet. Niitä operoi kaupallinen AirTanker -yhtiö alihankintana puolustusvoimille.

Voyager on ensimmäisten VC10-koneiden tavoin monikäyttöinen: sen tankkauskyky perustuu omien polttoainesäiliöiden käyttöön. Siten sillä voidaan tarvittaessa kuljettaa henkilöstöä ja rahtia.

Alla olevassa videossa kaksi RAF:n VC10-konetta nousee viimeiselle operationaaliselle tehtävälleen 20. syyskuuta. Rolls Royce Conway -moottorien syytämät savupilvet kertovat 50-luvulta periytyvästä suihkumoottoriteknologiasta.

Lue myös: