Aeron entinen DC-3 nähdään Helsingin yllä kesäkuun lentonäytöksessä - Ilmassa myös Finnairin A350-900

DC3_suomiilmassa_1Suomen ainoa lentävä Douglas DC-3 –matkustajakone nähdään Kaivopuiston lentonäytöksessä 9. kesäkuuta. Perjantai-illan näytös lupaa taivaalle kotimaisen ilmailun historiaa klassikoista nykypäivään. Ilmassa nähdäänkin myös vain noin 300 metrin korkeudessä lentävä Finnairin Airbus A350-900 XWB -laajarunkokone.

DC-3 on lentoliikenteen historian eniten valmistettu matkustajakonetyyppi, joka nosti myös suomalaisen lentoliikenteen siivilleen sotien jälkeen.

DC3_suomii_1Suomen valtio hankki sotien jälkeen DC-3-koneita Aero oy:n - nykyisen Finnairin - käyttöön - konetyyppi oli yhtiön käytössä 1960- ja 1970-lukujen taitteeseen saakka. Suomessa ”kolmosia” käyttivät lisäksi Aeron kotimainen kilpailija Kar-Air, sekä Ilmavoimat.

Konetyypin ensilennosta on kulunut jo yli 80 vuotta. Lukuisia koneyksilöitä lentää edelleen eri puolilla maailmaa.

Yksi niistä on käytössä Suomessa. Ensimmäisen reittilentonsa Aeron palveluksessa lentonäytöksessäkin nähtävä OH-LCH teki 21. heinäkuuta 1948 reitillä Malmi-Vaasa-Tampere-Malmi.

OH-LCH osallistuu Kaivopuiston lentonäytökseen DC-yhdistyksen jäsenlentona - halukkaat voivat osallistua näytöslennolle sekä muille kesän lennoille liittymällä yhdistyksen jäseniksi.

a350_saapuminen_1Nykypäivän liikenneilmailua näytöksessä edustaa Finnairin käyttämä maailman modernein laajarunkokone Airbus A350-900 XWB. Erityisen vaikuttavan koneen esityksestä tekee sen suunniteltu alhainen noin 300 metrin esityskorkeus.

Lentonäytöksessä on vahvasti läsnä myös Suomen Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjän suorituskyvyn korvaava HX-hanke. Ilmassa nähdään Boeing Super Hornet, Saab JAS 39C Gripen sekä Eurofighter Typhoon. Maanäyttelyssä on mukana myös Lockheed Martin.

Kaivopuiston lentonäytöksellä juhlistetaan satavuotiasta Suomea perjantai-iltana 9. kesäkuuta 2017. Tapahtuma on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Kyseessä on näyttävä suurtapahtuma, joka on voittoa tavoittelematon, maksuton ja avoin kaikille.

Maalle, merelle ja ilmaan levittäytyvä Kaivopuiston lentonäytös noussee Suomi 100-juhlavuoden suurimmaksi yksittäiseksi tapahtumaksi. Paikalle odotetaan jopa yli 100 000 katsojaa.

Kaivari_2017_1Lähistöltä Katajanokalta lennettiin Aero Oy:n (nykyisin: Finnair) ensimmäinen kaupallinen lento Tallinnaan maaliskuussa 1924. Kaivopuiston edustalla Suomenlinnassa puolestaan aloitti jo vuonna 1921 toimintansa aluksi ilmavoimien alaisuudessa toiminut Valtion Lentokonetehdas.

Kaivopuiston lentonäytöksen tapahtumakeskus eli maanäyttelyalue on Kylpylän aukiolla, aivan Cafe Ursulan välittömässä läheisyydessä. Maanäyttelyssä on runsaasti ilmailuhenkistä nähtävää koko perheelle ja se on avoinna yleisölle koko tapahtumapäivän.

Lue myös: