AirBaltic avaa lennot Helsinkiin ensitilassa - yhteys Turkuun heinäkuussa, mutta Tampere vielä avoinna

YL-CSL_180419Latvialainen airBaltic on joutunut osana koronaviruspandemian sopeutustoimia irtisanomaan 700 työntekijäänsä ja tehnyt päätöksen poistaa koneita laivastostaan etupainotteisesti. Kaikkiaan yhtiö on perunut noin 40 prosenttia lennoistaan lokakuun 2020 loppuun saakka. Lentoyhteys Helsinki-Vantaalle pyritään palauttamaan mahdollisimman pian.

Koronaviruspandemia on iskenut rankasti Airbalticin operaatioihin. Yhtiö on leikannut kapasiteettiaan 15. huhtikuuta - 31. lokakuuta 2020 väliseltä ajalta 40 prosenttia. Tällä hetkellä kansainvälinen lentoliikenne Latviaan on keskeytetty 12. toukokuuta saakka. Toistaiseksi latvialaisyhtiö lentääkin vain muutamilla A220-300 -koneillaan ainoastaan kotiutus- ja rahtilentoja.

AirBaltic_737_3AirBaltic on jo aiemmin ilmoittanut luopuvansa vanhemmasta laivastostaan eli  neljästä Boeing 737 -koneesta sekä kahdestatoista Bombardier Dash 8-Q400NG -koneesta. Nyt niistä luovutaan nopeutetulla aikataululla eikä kyseisiä konetyyppejä enää oteta takaisin käyttöön. Koronaviruspandemian jälkeen airBaltic lentää siis ainoastaan Airbus A220-300 -koneilla.

Koneista luopumisen ja kapasiteettivähennyksien seurauksena airBaltic on joutunut irtisanomaan 700 työntekijäänsä. Heidät yhtiö toivoo voivansa palkata takaisin myöhemmin, mutta toistaiseksi siitä ei ole minkäänlaista aika-arviota. AirBalticin palvelukseen jää edelleen 1000 työntekijää, joiden kanssa lentoliikenne käynnistetään aikanaan uudelleen.

Kun lentoliikenteen käynnistyminen tulee taas mahdolliseksi aikoo airBaltic aloittaa liikennöinnin kevyesti vain viidellä A220-300 -koneellaan. Kaikkiaan niitä on yhtiön laivastossa 22 kappaletta.

q800_2_airbalticEnsivaiheessa lennot viidellä koneella aloitetaan kahteentoista kohteeseen ja viikoittain liikenneohjelmaan on määrä tuoda yksi lisäkone sekä lisäreittejä. Normaalisti airBaltic lentää noin 80 kohteeseen.

Tarkemmin avattavia reittejä airBaltic ei erottele, mutta vahvistaa reittiyhteyden Riian ja Helsinki-Vantaan välillä olevan yksi yhtiön suosituimmista. Se on määrä palauttaa liikenneohjelmaan ensitilassa, kun liikennerajoitukset poistuvat. Toistaiseksi voimassa olevien suunnitelmien mukaan lentoyhteys Riiasta Turkuun on määrä palauttaa heinäkuun loppupuolella. Tampereen osalta aikataulusuunnitelmia ei vielä avata vaan tilannetta arvioidaan erikseen.

Vuoden 2020 loppuun mennessä airBaltic arvioi lentävänsä jopa koko 22 koneen kokoisella Airbus A220-300 -laivastollaan. Käytettävä kapasiteetti riippuu kuitenkin täysin matkustajakysynnän elpymisestä.

Lue myös: