Bardarbunga-tulivuoren koodi muuttui punaiseksi - purkaus käynnistymässä?

bardarbunga_vedurisIslannin ilmatieteenlaitos on muuttanut seurantakartallaan Bardarbunga-tulivuoren koodin punaiseksi. Se merkitsee, että purkaus on joko käynnistymässä tai käynnistynyt. Jäätikön alla olevan tulivuoren tilaa seurataan herkeämättä, sillä muistissa ovat Eyjafjallajökullin vuonna 2010 lentoliikenteelle aiheuttamat ongelmat.

Tulivuoren purkaus on toistaiseksi pysynyt Dyngjujökull-jäätikön alla ja sulan magman arvioidaan olevan kosketuksessa jäätikköön. Seismisten tietojen mukaan purkaus olisi alkanut paikallista aikaa kello 14.00. Toistaiseksi pinnalla ei näy merkkejä purkauksesta sulan veden muodossa. Ilmassa ei myöskään ole tuhkapilveä.

Islannin rannikkovartiosto lensi iltapäivällä tarkkailulennon alueen yli ja mitään muutoksia jäätikön pinnalla ei havaittu. Arvioiden mukaan alueella on 150-400 metrin paksuinen jääpeite.

Islanti on kuitenkin rajoittanut lentoliikennettä vuoren läheisyydessä. Lentokenttiä ei ole suljettu. Purkauksen mahdollisesti saavuttaessa jään pinnan ja tuhkapilven levitessä Lontoon VAAC (Volcanic Ash Advisory Center) julkaisee ennustekartan tuhkapilven liikkeistä lentoliikenteen tarpeisiin.

Mahdollinen tuhkapilvi ei enää nykyisin pysäytä koko lentoliikennettä. Kehitetyt menetelmät mahdollistavat operaatiot myös tuhkapilven alueella pitoisuuksista riippuen.

Purkauksella ei ole vielä toistaiseksi vaikutusta Suomeen. Finnairin lennoista Islannin ilmatilassa operoivat lennot New Yorkiin ja Torontoon. Nyt asetettu lentokieltoalue ei kuitenkaan aiheuta viiveitä kyseisille lennoille. Suomen liikenteen turvallisuusvirasto Trafi seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta tarvittaessa.

Tässä linkissä on Bardarbungan aluetta näyttävä web-kamera, mutta se päivittyy hitaasti suuren kuormituksen vuoksi: www.livefromiceland.is

Lue myös: