British Airways ja American Airlines käynnistävät Covid-19-testihankkeen transatlanttisilla lennoilla

AA_oneworld_logojetBritish Airways, American Airlines ja oneworld käynnistävät koronavirustestihankkeen valikoiduilla lennoilla Yhdysvaltain lentoasemien ja Lontoon Heathrown välillä. Tarkoituksena on osoittaa vapaaehtoispohjalta toteutettavien testien avulla tieteellisesti, että koronavirustestauksen avulla voitaisiin mahdollistaa kansainvälisen reittiliikenteen avaaminen sekä poistaa karanteenivaatimus matkustajilta.

Matkustajille ilmaisia koronavirustestejä tarjotaan 25. marraskuuta lähtien kolmella reitillä. Tällaisia lentoja ovat American Airlinesin AA50 Dallasista Lontooseen ja British Airwaysin lennolla BA114 New Yorkista Lontooseen sekä lennolla BA268 Los Angelesista Lontooseen. Testihanke laajenee myöhemmin koskemaan myös American Airlinesin lentoa AA106 New Yorkista Lontooseen.

BA_tailAmerican Airlines ja British Airways ottavat kokeilun aikana yhteyttä lennoilla oleviin asiakkaisiin ja antavat ohjeistuksen koronavirustestiä varten. Jokainen kokeiluun osallistuva matkustaja antaa matkan yhteydessä kolme erillistä koronavirustestiä. Tuloksen ollessa positiivinen tulee matkustajan perua matka.

Ensimmäinen kolmesta testistä otettaisiin 72 tuntia ennen lähtöä Yhdysvalloista kotona tehtävällä PCR-testillä. Tämä toteutetaan hoitohenkilöstön kanssa videopuhelun välityksellä.

Toinen koronavirustesti otettaisiin matkustajan saapuessa Lontoon Heathrow'lle, jossa testin suorittaa hoitohenkilökunta. Samassa yhteydessä matkustajalle annetaan tarvikkeet kolmannen testin suorittamiseen, joka otetaan sylkinäytteenä kolme päivää Isoon-Britanniaan saapumisen jälkeen.

Kolmen koronavirustestin avulla pyritään varmistamaan matkustajan negatiivinen tulos koronavirukselle koko matkaketjun ajan. Hanke tuo myös käytännön kokemusta testauksen sekä sekä ajoituksen käytännöistä. Kolmannen testin tarkoitus on varmistaa aiemman kahden testin tulos, joka puolestaan voisi osoittaa yhden tai kahden testin olevan riittävää matkustamisen sallimiseksi.

Testihankkeen työryhmä koostuu oneworld-jäsenmaiden lentoyhtiöiden edustajista ja riippumattomista lääketieteen asiantuntijoista, jotka valvovat tutkimuksen toteuttamista.

American Airlines, British Airways ja oneworld seuraavat tiiviisti asiakkaiden osallistumista hankkeeseen. Kootut tulokset jaetaan Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian hallitusten ja muiden sidosryhmien kanssa. Toimilla pyritään siis osoittamaan koronavirustestausohjelmien roolia matkailun turvalliseen uudelleenkäynnistykseen.

Nykyisin voimassa olevan ohjeistuksen mukaan kansainvälisen matkustajan, joka saapuu Isoon-Britanniaan tulee eristää itsensä 14 vuorokauden ajaksi siitäkin huolimatta, että heidät olisi testattu negatiivisiksi koronavirustestissä.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian välisessä kaupassa puhutaan vuosittain 262 miljardista Yhdysvaltain dollarista. Lentoyhtiöt ovat tärkeässä osassa tätä kauppaa. Ennen koronaviruspandemiaa British Airways ja American Airlines lensivät yli 30 kohteesta Yhdysvalloista Lontoon Heathrow'lle. Aiemmin New Yorkin ja Lontoon välillä oli  viikoittain 111 lentoa, kun nyt niitä on tarjolla vain 14.

Muista suuremmista lentoyhtiöistä ainakin Lufthansa on käynnistänyt oman hankkeensa, jossa se testaa tietyillä lennoilla kaikki matkustajat.

Lue myös:

Artikkeli: Lentokoneen matkustamo on turvallinen ympäristö – Covid-19 tartuntariski on erittäin pieni