Lufthansa testasi kaikki matkustajat ennen lentoa - uusi pilottihanke Münchenin ja Hampurin lennoilla

D-AIEC_281019Lufthansa käynnisti 12. marraskuuta aiemmin julkaisemansa pilottihankkeen, jossa kaikki yhtiön matkustajat on testataan negatiivisiksi koronnavirukselle ennen koneeseen nousua. Koelentosarjaan kuuluvilla tietyillä Münchenin ja Hampurin välisillä lennoilla matkustajille tehdään ilmaiset Covid-19 -antigeeni pikatestit.

Ensimmäinen Lufthansan tuoreen pilottihankkeen lennoista toteutettiin 12. marraskuuta lennolla LH2058 Münchenistä Hampuriin sekä vastaavalla paluulennolla LH2059. Kyseessä olivat ensimmäiset Lufthansan lennot, joilla kaikki matkustajat oli testattu negatiiviseksi koronavirustestissä.

Lufthansa tarjoaa matkustajilleen ilmaisen Covid-19 -testin ennen lentoa näillä lähdöillä. Covid-19 -antigeenipikatestin tuloksen saa mahdollisesti jo puolessa tunnissa, mutta viimeistään tunnissa. Tuloksen ollessa negatiivinen aktivoidaan matkustajan koneeseennousukortti, joka mahdollistaa pääsyn koneeseen lähtöportilla.

Jos matkustaja ei halua ottaa testiä siirretään hänet toiselle lennolle ilman lisäkustannuksia. Vaihtoehtona on myös negatiivinen PCR-testi, joka saa olla maksimissaan 48 tuntia vanha.

Lufthansa huolehtii koko testimenettelystä eikä siitä tule kustannuksia asiakkaille. Matkustajilta odotetaan vain rekisteröintiä, jonka lisäksi lentoasemalle tulee saapua hieman normaalia aikaisemmin. Lufthansa strategiana on saada tietoa ja kokemuksia pikatestestien käyttämisestä.

"Menestyksekäs koko lennon matkustajien testaus voi olla avain kansainvälisen lentoliikenteen elpymiseen", sanoi Lufthansa vastuullisuusjohtaja Christina Foerster.

Hanke on toteutettu yhteistyössä Münchenin ja Hampurin lentoasemien ja bioteknologiayritysten Centogenen  Medicover-konsernin ja MVZ Martinsriedin kanssa. Käytettävä antigeenipikatesti havainnoi Covid-19 -viruksen osia selvittäen onko ihminen sairas. PCR-testi puolestaan havainnoi viruksen RNAta. Antigeenitesti ei ole välttämättä vielä yhtä tarkka, mutta se on merkittävästi nopeampi ja halvempi.

Lufthansan pilottihanke Covid-19 -antigeenipikatesteillä on positiivinen merkki koko ilmailualalle. Lentoyhtiöt ja lentoasemat sekä lentokonevalmistajat ovat tehneet paljon työtä terveysturvallisuuden eteen sekä jatkaneet faktatietoa erilaisten järjestelmien toimivuuksista.

Pikatestikokemusten kartuttua ne saattavat olla yksi merkittävä ratkaisu lentoliikenteen elpymiselle, kun hankalista karanteeneista rajat ylittävässä liikenteessä voitaisiin mahdollisesti jopa kokonaan luopua.