CNN: USA jatkaa eurooppalaisten maahantulokieltoa - Iso-Britannia ja Irlanti mukaan

Sky_sunset1Yhdysvaltojen odotetaan jatkavan eurooppalaisten maahantulokieltoa ja laajentavan sen koskemaan myös Isoa-Britanniaa ja Irlantia, kertoo CNN. Muutos vähentää transatlanttista liikennettä entisestään ja ajaa lentoyhtiöt yhä pahempaan tilaan.

Yhdysvaltain hallinnon odotetaan jatkavan ja laajentavan Eurooppaan kohdistuvaa maahantulokieltoa. Mukaan kiellon piiriin tulisi myös Iso-Britannia ja Irlanti. Eurooppalaisten maahantulokiellon Yhdysvaltoihin odotetaan laajenevan maanantaiyönä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi määräyksen eurooppalaisten maahantulokiellosta torstaina 12.3. aamuyöllä Suomen aikaa. Kielto tuli voimaan perjantaina 13. maaliskuuta puoliltaöin.

Ulkomaalaisten, jotka ovat olleet tietyissä Euroopan maissa 14 vuorokautta ennen saapumistaan Yhdysvaltoihin ei ole pääsyä maahan. Määräys koskee Schengen-alueen maita eli Itävaltaa, Belgiaa, Tsekkiä, Tanskaa, Viroa, Suomea, Ranskaa, Saksaa, Kreikkaa, Unkaria, Islantia, Italiaa, Latviaa, Liechtensteinin, Liettuaa, Luxemburgia, Maltaa, Hollantia, Norjaa, Puolaa, Portugalia, Slovakiaa, Sloveniaa, Espanjaa, Ruotsia ja Sveitsiä.

Nyt kielto on siis laajenemassa mahdollisesti Isoon-Britanniaan ja Irlantiin. Maahantulokielto koskee matkustajia, mutta rahdin kuljettaminen on sallittu.

"Asiaa harkitaan vakavasti, koska aktiivisia toimia ei ole tehty tarpeeksi. Tarkastelemme tilannetta ja itseasiassa olemme jo tarkastelleet sitä ja asia tullaan ilmoittamaan", kommentoi presidentti Trump lauantaisessa lehdistötilaisuudessa CNN:n mukaan.

Eurooppalaisten lentoyhtiöiden tilanne pahenee kiellon laajentuessa ja mahdollisesti pitkittyessä entisestään. Toistaiseksi lentoja on siis saanut lentää, mutta eurooppalaismatkustajat eivät pääse maahan ja Yhdysvaltain omat kansalaisetkin vain tiettyjen kolmentoista lentoaseman kautta. Siitäkin huolimatta näitä maahanpääseviä matkustajia odottaa 14 päivän mittainen kotikaranteeni.

Matkustuskiellon laajentuminen Isoon-Britanniaan ja Irlantiin on merkittävä isku vaikeuksissa olevalle Norwegianille, joka leikkasi kaukolennoistaan 40 prosenttia. Yhtiö lentää transatlanttisia lentoja Lontoon Gatwickistä jonne on nyt keskittänyt matkustajavirtansa. Myös British Airways ja muut alueen yhtiöt todennäköisesti lopettavat lennot matkustajien puutteessa.

Eurooppalaisyhtiöistä Lufthansa-konserni on ilmoittanut jatkavansa lentoja Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta ja Brysselistä kolmeen kohteeseen Yhdysvalloista säilyttääkseen mannertenvälisen lentoyhteyden.

USA:n kansalaisten maahantulo Euroopasta on sallittu seuraavilla lentoasemilla:

 • Boston-Logan International Airport (BOS), Massachusetts
 • Chicago O’Hare International Airport (ORD), Illinois
 • Dallas/Fort Worth International Airport (DFW), Texas
 • Detroit Metropolitan Airport (DTW), Michigan
 • Daniel K. Inouye International Airport (HNL), Hawaii
 • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL), Georgia
 • John F. Kennedy International Airport (JFK), New York
 • Los Angeles International Airport, (LAX), California
 • Miami International Airport (MIA), Florida
 • Newark Liberty International Airport (EWR), New Jersey
 • San Francisco International Airport (SFO), California
 • Seattle-Tacoma International Airport (SEA), Washington
 • Washington-Dulles International Airport (IAD), Virginia

CNN: Trump administration expected to extend European travel ban to include UK and Ireland

Lue myös: