Ensimmäinen viidestä Eurooppaan sijoitettavasta NATO:n RQ-4D Global Hawk -koneista saapui Italiaan

GH_1Ensimmäinen viidestä NATO-liittouman maavalvontaan suunnatuista Northrop Grumman RQ-4D Global Hawk UAV -koneista on saapunut Italian Sigonellan tukikohtaan 21. marraskuuta 2019. Kyseessä on merkittävä askel liittoutuneiden AGS (Alliance Ground Surveillance) -valvontaohjelmassa.

NATO:n RQ-4D Global Hawk nousi ilmaan Kaliforniasta Palmdalen lentotukikohdasta 20. marraskuuta kello 10.00 paikallista aikaa ja laskeutui 22 tuntia myöhemmin uuteen kotitukikohtaansa eli AGS:n päätukikohtaan Italian Sigonellassa.

GH_3Global Hawkien laivastoa tulee operoimaan NATO Alliance Ground Surveillance Management Agency (NAGSMA). Ensimmäisen koneen saapuminen aloittaa monikansallisen hankkeen seuraavan vaiheen.

Kyseessä on 15 liittoutuneen valtion eli Bulgarian, Tsekin, Tanskan, Viron, Saksan, Italian, Latvian, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Puolan, Romanian, Slovakian, Slovenian ja Yhdysvaltain yhteishankkeesta.

Kaikkiaan näitä miehittämättömiä valvontakoneita sijoitetaan Eurooppaan siis viisi kappaletta. Ne kaikki lentävät erilaisia koelentoja ja saavuttuaan Sigonellaan aloitetaan seuraava vaihe, jossa varmistetaan järjestelmien toimivuutta.

Alunperin vuonna 2004 tehdyn päätöksen myötä AGS-hankkeen laivastossa piti olla miehitettyjä Airbus A321 -koneita ja miehittämättömiä Global Hawkeja. Puolustusbudjetteja kuitenkin leikattiin ja vuonna 2007 luovuttiin sekalaivastosta ja päädyttiin pelkän UAV-ratkaisun käyttöön.

GH_4NAGSMA perustettiin vuonna 2009 ja ensimmäisten NATO AGS Global Hawkien maakokeet alkoivat vuonna 2015. Ensimmäiset tositoimet UAV teki Trident Juncture 2015-harjoituksessa. Sigonellan tukikohdan odotetaan valmistuvan kokonaan vuoden 2021 aikana jolloin siellä voisi työskennellä jopa 550 ihmistä.

AGS NATO RQ-4D -UAV:t perustuvat Yhdysvaltain Ilmavoimien Block 40 Global Hawkeihin ja ne tarjoavat viimeisintä ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) -kykyä NATOlle. Maasto- ja merivalvontakyky tarjoaa joukoille jatkossa lähes reaaliaikaista tilannekuvaa toimitna-alueelta. AGS-hankkeen on määrä saavuttaa operatiivinen kyky vuoden 2020 ensimmäisen puoliskon aikana.

GH_2Northrop Grumman Global Hawk (NATO RQ-4D) on ns. HALE ISR -UAV eli korkealla toimiva ja pitkän toiminta-ajan omaava miehittämätön tiedustelulennokki. Sen Rolls Royce-North American AE 3007H -suihkumoottori tuottaa lähes 33 kN työntövoiman, joka mahdollistaa UAV:lle huiman 60 000 jalan eli lähes 18,3 kilometrin lakikorkeuden ja 310 solmun nopeuden.

Global Hawk on 39,8 metrisellä siipien kärkivälillään leveämpi kuin Airbus A321. Pituutta sillä on 14,5 metriä eli  vain 2,5 metriä vähemmän kuin F/A-18 Hornetilla. Korkeutta on 4,7 metriä. Global Hawkin maksimi lentoonlähtöpaino on 14 628 kg josta hyötykuormaa voi olla noin 1400 kg. Pisimmillään se voi lentää jopa 16 113 kilometriä ilman lisätankkausta eli yhtä kauas kuin Airbus A350-1000 -matkustajakoneella.

Lue myös: