Ensimmäiset hävittäjälentäjät valmistuivat Romanian uudesta Euroopan F-16 -koulutuskeskuksesta

EFTC_2Ensimmäiset hävittäjälentäjät ovat valmistuneet Romaniaan perustetusta Euroopan F-16 -koulutuskuksesta (EFTC, European F-16 Training Centre). Koulutuksesta valmistui ensimmäisenä Romanian ilmavoimien lentäjiä, jotka ovat nyt valmiita operatiivisiin tehtäviin. Seuraavien lentäjien koulutus on jo käynnistynyt.

Alankomaat on ollut suuressa roolissan Romanian itäosissa Borceassa sijaitsevaan Fetestin lentotukikohdassa toimivan EFTC-koulutuskeskuksen perustamisessa. Koulutuskeskuksen käytössä on 14 Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien entistä F-16 -hävittäjää. Kaikkiaan Alankomaat toimittaa koulutuskeskukseen 18 hävittäjää.

EFTC_1Ensimmäiset EFTC-koulutuskeskuksesta valmistuneet romanialaislentäjät saivat lupakirjansa 26. heinäkuuta. Seuraavat romanialaislentäjät ovat jo aloittaneet koulutuksen EFTC:ssä. Myös ukrainalaisia F-16 -lentäjiä tullaan kouluttamaan EFTC:ssä.

"Nato-maiden vahvuus on yhteistyö. Euroopan F-16 -koulutuskeskus on hyvä esimerkki yhteistyöstä. Yhdessä Lockheed Martinin ja Romanian kanssa olemme työskennelleet ainutlaatuisella tavalla EFTC:ssä. Koulutuksen läpikäyneet romanialaislentäjät voivat pitää Naton ilmatilan turvallisena. Tälla tavoin vahvistamme turvallisuuttamme sekä liittoutuneiden puolustuskykyä", sanoi Alankomaiden puolustusministeri Ruben Brekelmans.

"Odotan innolla hetkeä, kun ensimmäiset ukrainalaislentäjät koulutetaan täällä. Ukrainalla on suuri tarve ilmapuolustukselle", jatkoi ministeri Brekelmans.

Koulutuskeskuksen käyttöön toimitettujen F-16 -hävittäjien lisäksi Alankomaat toimittaa 24 F-16 -hävittäjää Ukrainalle. Alankomaat, Tanska ja Yhdysvallat johtavat Euroopan pyrkimyksiä rakentaa F-16 -suorituskyky Ukrainaan.

Operatiivisen turvallisuuden takia ensimmäisten Ukrainaan toimitettavien hävittäjien ajankohdasta ollaan vaitonaisia. Tämä toimintatapa on myös Ukrainan esittämä pyyntö. Amerikkalaismedioiden nimettömien lähteiden mukaan ensimmäiset hävittäjät olisi jo toimitettu Ukrainaan.

Ukraina on saamassa reilut 60 F-16 -hävittäjää. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoi maaliskuussa 2024 maan tarvitsevan vähintään 120-130 hävittäjää saavuttaakseen ilmaherruuden. Presidentti Zelenskyin mukaan Venäjällä on alueella 300 lentokonetta.

Alankomailla on Romaniassa myös kolme MQ-9 Reaper -lennokkia suorittamassa tiedustelutehtäviä Naton tarpeisiin. Lennokit ja niiden huolloista vastaavat noin 40 sotilasta tuketuu Lunan tukikohtaan. Lennokkitoiminnan operointi tapahtuu Hollannista Leuuwardenin lentotukikohdasta käsin.

J-514_160723Heinäkuussa 2023 julkistettiin virallisen F-16 -koulutuskoalition muodostaminen. Siinä on mukana 11 valtiota, jotka vastaavat Tanskan ja Hollannin johdolla ukrainalaisten hävittäjälentäjien koulutuksesta länsimaisten F-16 -hävittäjien ohjaimiin. Koalitiossa ovat mukana Belgia, Kanada, Tanska, Luxemburg, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Ruotsi ja Iso-Britannia.

Yhdysvallat puolestaan aloitti ukrainalaislentäjien ja maahenkilökunnan koulutukset F-16 -hävittäjäjärjestelmään lokakuussa 2023 Arizonan Tucsonissa. Tavoitteena on täydentää Euroopassa annettavaa koulutusta.

Ensimmäiset ukrainalaiset hävittäjälentäjät valmistuivat Yhdysvaltain Arizonassa annettavasta koulutusohjelmasta jo toukokuussa 2024 (Lue uutisemme aiheesta: Ensimmäisten ukrainalaisten F-16 -lentäjien koulutus on valmistunut Yhdysvalloissa).

Lue myös: