Ensimmäinen lentokone laskeutui 80-vuotta sitten Helsinki-Malmin lentoasemalle

Malmi_77v_avajaisetEnsimmäiset lentokoneet laskeutuivat Helsingin uudelle maalentokentälle Malmille 16. joulukuuta 1936. Malmin lentoaseman avaaminen muutti lentoliikenteen ympärivuotiseksi, kun Aero jätti taakseen historiallisen Katajanokan lentosataman. Nyt 80-vuotta myöhemmin lentoaseman taivalta juhlitaan Helsinki-Malmilla viikonloppuna uhkaavissa tunnelmissa.

Ensimmäiset kolme Malmille saapunutta lentoa olivat Ruotsista Turun Artukaisten kautta saapunut Aerotransportin Ernts Rollin ohjaama Södermanland Junkers Ju-52 -vuorokone ja sitä ennen laskeutuneet kaksi suomalaisten ohjaamaa konetta, VL Tuisku ja De Havilland Tiger Moth "Pilvetär".

Helsinki-Malmin lentoaseman viralliset avajaiset pidettiin kesällä vasta kesällä 1938. Läsnä oli kymmeniä tuhansia ihmisiä, pienen maan vaikutusvaltaisimmat henkilöt. Juhlapuheen piti tasavallan presidentti Kyösti Kallio.

Nyt Helsinki-Malmin historiallista lentoasemaa uhkaa asuntorakentaminen. Asia on herättänyt kiinnostusta Euroopassa ja maailmalla. Useat eri toimijat ihmettelevät lentoaseman lakkautushanketta:

Airports of the world -lehdessä ihmeteltiin lokakuussa, miksi Suomi aikoo sulkea pääkaupunkiseudun kakkoslentokentän, kun lentoliikenne kasvaa juuri nopeasti ja useimmissa Euroopan pääkaupungissa on lukuisia lentokenttiä. Lehdessä viitattiin myös Östersundomin alueeseen, jonka rakentamista ei vieläkään ole aloitettu paikallispoliittisista ja luonnonsuojelun syistä.

Europa Nostra kertoo, että huolimatta Museoviraston listauksesta Suomen arvokkaimpien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon (RKY 2009) Helsingin kaupunki suunnittelee Malmin lentokentän alueelle asuntoja. Nimittäessään alueen Euroopan uhanalaisimpien kulttuurikohteiden joukkoon Europa Nostra kertoo myös hankkeesta hakea lentoasema UNESCON maailmanperintökohteeksi osana Helsingin olympialaisten funktionaalista arkkitehtuuria.

Arkkitehti Maija Kairamo on Suomessa rakennuskulttuurin maailmanlaajuisten verkostojen Icomoksen ja DOCOMOMOn merkittävä vaikuttaja ja ollut johtamassa mm. Viipurin kirjaston pelastamista tuhoutumiselta. Hän korostaa kentän maailmanluokan kulttuuriarvoa: 


Malmin lentoaseman ystävät haluaa turvata ilmailun Helsingissä


"Malmin lentokenttä on toiminnallinen kokonaisuus, maailman parhaiten säilynyt ja yksi vanhimmista vielä käytössä olevista kentistä. Se on on maailmanluokan kulttuurikokonaisuus, joka voisi oikein kehitettynä olla merkittävä vetonaula myös turistikohteena, ja Unescon maailmanperintöluetteloon kelpaava kohde.  Helsingin yleiskaavan mukainen rakentaminen tuhoaisi kaiken tämän, se suorastaan katkaisisi Helsingin metropolikehitykseltä siivet."

Timo_Hyvonen_Malmi_2016”Viime aikoina on uutisoitu laajalti Helsingin ja Suomen maailmanlaajuisen näkyvyyden kasvusta. Malmin lentoaseman lakkautushanke on noussut maailmalla varoittavaksi esimerkiksi Suomen kulttuuriarvoista. Mikäli lentotoiminta todella lakkautetaan, on tilaisuuden syytä olla vähintään yhtä juhlava kuin avajaisten, tasavallan presidentin johdolla", kommentoi Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja huolissaan Suomen ja Helsingin kansainvälisestä maineesta.

”Kulttuuri-, luonto- ja ilmailuihmiset ovat koonneet kansalaisaloite Lex Malmin, joka pyrkii lainsäädännön kautta turvaamaan Helsinki-Malmin säilyttämisen ilmailukäytössä. Lentokentän luonne on jo lähtökohtaisesti ja kiistämättömästi ylikunnallinen, joten toivomme eduskunnalta viisaan, lentoasematoiminnan säilyttävän päätöksen.” toteaa Hyvönen.

Malmin lentoaseman ystävät ry on jo 15-vuotias yhdistys, joka haluaa turvata lentoaseman kulttuurilliset ja ilmailulliset arvot. Uhka kentän lakkauttamisesta on saanut kansalaiset laajalti liikkeelle, ja mielipidemittauksissa lopetushanke tyrmätään toistuvasti määräenemmistöllä.