Helsinki peruskorjaa Malmin lentokentän terminaalirakennuksen - terminaali tyhjenee vuodeksi

Malmi_2022_1Helsingin kaupunki suunnittelee Malmin lentokentän historiallisen maamerkin eli terminaalirakennuksen teknistä peruskorjausta. Noin vuoden kestävien töiden on määrä alkaa toukokuussa 2023. Terminaalirakennus tyhjennetään korjaustöiden ajaksi ja tilat vuokrataan uudelleen remontin valmistuttua.

Historiallisen Malmi_avajaiset_1938Helsinki-Malmin lentokentän virallisia avajaisia vietettiin 15. toukokuuta 1938. Ensimmäinen lento oli laskeutunut Malmille jo joulukuussa 1936.

Malmin lentokentän maamerkiksi valmistui 1938 Martti Välikankaan, Dag Englundin, Vera Rosendahlin ja Onni Ermalan suunnittelema terminaali.

Pyöreän rakennuksen toteutusta kuvaillaan edistykselliseksi muunneltavuuden osalta, sillä siinä ei ollut kantavia väliseiniä. Kaksi siipiosaa on toteutettu siten, että niitä olisi voinut korottaa yhdellä kerroksella.

Malmi_vihkiaiset_MuseovirastoMerkittäviä muutoksia historialliseen rakennukseen toteutettiin peruskorjauksessa vuosina 1966-1967. Tuolloin mm. purettiin kattoterassit, niille johtavat ulkoportaat poistettiin ja ravintolasta terassille johtavat ovet vaihdettiin ikkunoiksi.

Tuolloin purettiin myös lentokentän alkuperäinen lähilennonjohtotorni ja tilalle rakennettiin aiempaa korkeampi. 1980-luvulla terminaalirakennuksen ylempien kerrosten betonikaiteita korotettiin putkikaiteilla.

IMG-20200101-WA0001Helsingin kaupungin omistuksessa historiallista terminaalirakennusta on huollettu vain pienimuotoisesti ja kaupungin tekemien selvitysten mukaan edessä on välttämättömiä korjaustoimia, joilla turvattaisiin rakennuksen pysyminen käyttökunnossa.

Peruskorjauksen kohteena ovat erityisesti talon vesi- ja viemäriputkistot, mutta samalla kunnostetaan myös ilmanvaihtojärjestelmää ja sähköteknisiä järjestelmiä. Lisäksi korjataan myös osa julkisivusta sekä vanhat ikkunat ja ovet.

Rakennukseen jää suunniteltujen korjaustoimien jälkeen edelleen kunnostettavaa. Esimerkiksi pihan suihkukaivon kunnostus ei sisälly nyt toteutettavaksi suunniteltuun hankkeeseen. Laaja perusparannushanke jääkin tehtäväksi myöhempänä ajankohtana.

Malmi_PalmuMalmin lentokentän terminaalirakennuksen  peruskorjauksen hankesuunnitelmaa käsitellään Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston kokouksessa 12. tammikuuta 2023. Helsingin kaupunki kertoo toteuttavansa peruskorjaukset rakennuksen alkuperäisiä ratkaisuja kunnioittaen eikä tilamuutoksia tehdä.

Nykyisen lennonjohtotornin, sääaseman ja lennonvalmisteluhuoneen tilat tulee remonteissa säilyttää nykyisessä asussaan. Ne toimivat aikanaan nähtävyyskäytössä.

Nykyisin terminaalirakennuksessa toimiva Kahvila & Ravintola Check-In ja 15 muuta vuokralaista joutuvat jättämään tilansa, sillä rakennus tyhjennetään kokonaan korjaustöiden ajaksi. Vuokrasopimukset irtisanotaan toteutusaikataulun ja -järjestyksen tarkentuessa.

HF_terminaali_3Alustavan aikatulusuunnitelman mukaan rakentamisen valmistelu toteutuisi touko-kesäkuussa 2023 ja rakennustöitä toteutettaisiin kesäkuusta 2023 lähtien aina maaliskuuhun 2024 saakka.

Tilat tulevat uudelleen vuokrattaviksi remontin valmistuttua. Helsingin tavoitteena on, että rakennus tarjoaisi palveluita alueen asukkaille ja käyttäjille. Kaupungin mukaan toiminnan tulee tukea lentokentän kehittämistä ja väliaikaiskäyttöä. MH

Lue myös: