Finavia korvaa loputkin Helsinki-Vantaan turvatarkastuslaitteet uuden sukupolven teknologialla

Turva_HEL_2Finavia korvaa kesän 2023 kynnyksellä Helsinki-Vantaan lentoaseman loputkin vanhat turvatarkastuslaitteet  uuden sukupolven teknologialla ja sujuvoittaa käsimatkatavaroiden turvatarkastusta Helsinki-Vantaalla. Rapiscan Systems 920 CT -laitteet otettiin käyttöön uudistetussa lähtevien turvatarkastuksessa maaliskuussa 2023. Tältä osin tuolloin jäivät historiaan myös nesterajoitukset.

"Vuosi sitten otimme Helsinki-Vantaalla käyttöön edistyksellistä turvatarkastusteknologiaa, minkä ansiosta nesteitä ja elektroniikkaa ei ole enää tarvinnut ottaa pois käsimatkatavaroista. Uudistus on nopeuttanut turvatarkastusta", sanoi Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara.

Uudet Rapiscan Systems 920 CT -läpivalaisulaiteet mahdollistivat nestepussien ja elektroniikan jättämisen laukkuun läpivalaisussa ja palauttivat lentomatkustuksen helppoutta. Samalla jo tuolloin maaliskuussa 2022 mahdollistui yli sadan millilitran nestepakkausten kuljettaminen käsimatkatavaroissa. Mahdollisuutta ei mainostettu, mutta tuotteita ei asiakkailta poistettu.

Helsinki-Vantaalla lähtevien matkustajien turvatarkastuksessa on maaliskuusta 2022 lähtien ollut käytettävissä kahdeksan uudistettua turvatarkastuslinjaa. Ensimmäinen Rapiscan Systems 920 CT -laite otettiin Helsinki-Vantaalla käyttöön jo helmikuussa 2019 vaihtomatkustajien turvatarkastuspisteellä. Vastaavia ratkaisuja on ollut käytössä maailmalla jo pidempään.

Kesän 2023 aikana matkustaminen Helsinki-Vantaan kautta on entistä vaivattomampaa, kun Finavia asentaa lentokentälle lisää uusia turvatarkastuslaitteistoja. Muutos mahdollistaa laajamittaisemmin mukana matkustamisen ja entistä varmemmin yli sadan millilitran nestepakkausten kuljettamisen käsimatkatavaroissa Helsinki-Vantaalta. Tilanne ei välttämättä ole sama määrälentoasemalla paluumatkaa ajatellen.

"Kyseessä on merkittävä edistysaskel sen jälkeen, kun EU-lainsäädännön mukaiset nestesäännöt vuonna 2006 otettiin käyttöön maailmanlaajuisesti. Olemme edelläkävijöitä turvatarkastuksen kehittämisessä, sillä vastaavaa uutta teknologiaa on toistaiseksi käytössä vain hyvin harvoilla isoilla Euroopan kentillä ja joillakin Yhdysvaltojen lentoasemilla", jatkoi Kumara.

Kesään asti Helsinki-Vantaalla on vielä käytössä rinnakkain sekä uuden että vanhan teknologian turvatarkastuslaitteistoja. Sen vuoksi lentomatkustajia suositellaan toistaiseksi toimimaan nykyisten käsimatkatavaroiden pakkausohjeiden mukaan. Pakkausohjeet saa Finavian verkkosivuilta.

Uudistus koskee vain Helsingistä lähteviä matkustajia. Finavian alueellisilta lentoasemilta lähteviä matkustajia sekä Helsinki-Vantaalle EU-maiden ulkopuolelta saapuvia ja edelleen konetta vaihtavia matkustajia koskevat nesterajoitukset myös jatkossa.

"Haluamme olla palvelukehityksen johtava eurooppalainen lentoasemayhtiö. Meille on tärkeää palvella matkustajia mahdollisimman hyvin ja tarjota laadukkaita palveluita lentokentillämme. Uskomme, että uuden teknologian myötä voimme tarjota matkustajillemme aiempaa rennomman ja sujuvamman matkalle lähdön", päätti Kumara.

Lue myös aikaisemmat uutisemme Helsinki-Vantaan uusista turvatarkastuslaitteista: