Helsinki-Vantaan turvatarkastus uuteen vaiheeseen - jopa kaksi litraa nesteitä saa olla käsimatkatavaroissa

heva_skanneri_0322_5Finavia nostaa käsimatkatavaroissa sallittujen nesteiden määrän kahteen litraan matkustajaa kohti Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Maaliskuussa 2022 Helsinki-Vantaalla otettiin laajaan käyttöön uudenlaiset tietokonetomografiaan ja älykkäiden algoritmien toimintaan perustuvat Rapiscan Systems 920 CT -läpivalaisinlaitteistot. Ne mahdollistivat nestepussien jättämisen käsimatkatavaroihin ja aiempaa suuremmat nestemäärät sallittiin.

Uusien  CT-läpivalaisinlaitteiden myötä vuonna 2006 voimaan tulleet käsimatkatavaroiden nesterajoitukset ovat enenevissä määrin jäämässä historiaan. Nesterajoitukset olivat seurausta terroristien paljastuneista suunnitelmista käyttää nestemäisiä räjähteitä Atlantin ylittävillä lennoilla.

Kasvava määrä lentoasemia on investoinut uudenlaiseen läpivalaisulaitteistoihin ja palauttaneet lentomatkustuksen sujuvuutta. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on siis sallittua kuljettaa käsimatkatavaroissa nesteitä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti. Lisäksi käsimatkatavaroissa saa kuljettaa lääkinnällisiä nesteitä, vauvanruokia ja erikoisruokavalioon kuuluvia nesteitä matkan aikana tarvittavan määrän. Matkustuskokemuksen kannalta olleellista on se, että nesteitä ja elektroniikkaa ei tarvitse ottaa pois laukusta turvatarkastukseen siirryttäessä.

Lentomatkustajan tulee kuitenkin varautua useilla lentoasemilla vielä perinteisiin rajoituksiin nesteiden ja elektroniikan osalta turvatarkastuksissa.

Turvatarkastus_nesteet_1Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksen kautta kulkeville sallitaan myös isommat nesteet, kun ne on ostettu EU-maiden lentoasemilta tai lentokoneista ja ne on pakattu EU-sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaa ehjää, sinetöityä ja läpinäkyvää muovikassi, jossa on ostokuitti näkyvillä. Kaikki nestepakkaukset ja elektroniikka on otettava pois laukusta ja esitettävä turvatarkastajalle ennen läpivalaisua.

Finavian maakuntalentoasemilta lähteviä matkustajia ja Helsinki-Vantaan vaihtomatkustajien turvatarkastuksen kautta kulkevia matkustajia koskevat nykyiset nesterajoitukset. Näillä lentoasemilla sallitaan edelleen enintään sadan millilitran kokoiset nestepakkaukset, jotka mahtuvat yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussiin.

Finavian investoinnnin Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuslaitteistoihin mahdollistivat jo maaliskuusta 2022 lähtien aiempaa suurempien nestemäärien kuljettamisen turvatarkastuksen läpi. Suuremmat yli 100 millilitran nestepakkaukset oli tähän mennessä tarkastettu erikseen, mutta matkustaja oli saanut pitää tuotteen itsellään.

heva_skanneri_0322_1Finavia on nyt saanut valmiiksi sujuvaan ja stressittömään turvatarkastukseen tähtäävän kehityshankkeensa. Uudistustyö on toteutettu kahdessa vaiheessa. Nyt nesterajaa nostetaan virallisesti yli sataan millilitraan.

"Helsinki-Vantaan kautta matkustaminen muuttuu 28. kesäkuuta alkaen entistä vaivattomammaksi. Lentoasemalle on asennettu lisää moderneja turvatarkastuslaitteita, minkä ansiosta voimme sallia yli sadan millilitran kokoisten nestepakkausten, kuten litran vesipullojen ja muiden isompien nestepakkausten kuljetuksen käsimatkatavaroissa", sanoi Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara sanoo.

Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2022 Finavia avasi Helsinki-Vantaalle kokonaan uuden turvatarkastuksen. Sen kahdeksan huippumodernia turvatarkastuslinjastoa hyödyntävät uutta, tietokonetomografiaan perustuvaa teknologiaa. Uusien läpivalaisulaitteiden ansiosta nesteitä ja elektroniikkaa ei ole enää tarvinnut ottaa pois käsimatkatavaroista.

Turva_HEL_1Uudistuksen toinen vaihe toteutui kesäkuussa 2023, kun Helsinki-Vantaalle asennettiin kaksi linjastoa lisää ja koko kymmenen linjaston turvatarkastus on valmis. Näin uuden teknologian mahdollistamat ominaisuudet on saatu täyskäyttöön, ja Finavia voi nostaa käsimatkatavaroissa mukaan otettavan nesteen määrän kahteen litraan matkustajaa kohti.

"Finavia on palvelukehityksen edelläkävijä toimialallaan. Meille on tärkeää palvella matkustajia mahdollisimman hyvin ja tarjota lentomatkustajille miellyttävä lentokenttäkokemus. Uskomme, että uuden teknologian myötä voimme tuottaa lentomatkustajille aiempaa rennomman ja sujuvamman matkalle lähdön", sanoi Ari Kumara.

Lue myös: