Finavia: Mielenilmaukseen lentoasemalla tarvitaan poliisilta hankittu lupa

Poliisi_T2_HEL(Päivittynyt klo 15.00) Poliisi ilmoitti heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman laskettavaksi kansainväliseksi erityiskohteeksi, jonka myötä terminaalien sisällä ei enää sallita mielenosoituksia. Finavian mukaan kokoontuminen lentoaseman alueella sekä vapaan mielipiteen ilmaisu on sallittua poliisin ohjeita noudattaen sekä lento- ja matkustajaliikenteen häiriintymättä.

Lentoasema on noussut esiin mielenosoituspaikkana erityisesti Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden maastapoistamislentojen seurauksena. Osa suomalaisista vastustaa turvapaikanhakijoiden palautuksia ja osa taas puolustaa maastapoistoja.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on kevät-kesän aikana pidetty tähän mennessä kolme maasta poistamista vastustavaa mielenosoitusta, joiden järjestelyt ja poliisin toimet ovat herättäneet kysymyksiä muun muassa sosiaalisen median kanavissa mediassa.

Heinäkuun alussa lentoaseman edustalla oli osoittamassa mieltään noin kaksisataa henkilöä. Tilaisuus poiki muutamia rikosilmoituksia sekä poliisin linjauksen lentoaseman katsomiseksi erityiskohteiden joukkoon.

Finavia nostaakin esiin poliisin linjauksen lentoasemasta erityiskohteena.

Helsinki-Vantaan lentoasema on kansainvälinen erityiskohde muun muassa siksi, että lentoasemalla on Suomen valtakunnan raja. Lentoliikenteen turvallisuus on myös erittäin tarkoin säännelty lainsäädännöin ja kansainvälisin sopimuksin eikä lentoasema ole siten verrattavissa esimerkiksi toriin.

Lentoliikenne, turvatarkastukset, lentoaseman työntekijöiden työrauha ja matkustajien lentoasematoimet ja yleinen järjestys ja turvallisuus eivät saa häiriintyä tai vaarantua minään vuoronkauden aikana.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta aluevastuuperiaatteen mukaisesti. 

Helsinki-Vantaan lentoasema on julkinen alue kuin mikä tahansa liikenneasema. Yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta alueella vastaa poliisi ja lentoasemalle tulevilla mielenosoittajilla on oltava poliisilta hankittu lupa toimintaan.

Viranomainen osoittaa sopivan paikan mielenosoituksen järjestämiseksi kuten muillakin julkisilla paikoilla. Poliisi ei pyri paikan vlinnassa estämään mielenosoitusta tai vaikeuttamaan sitä, kuten sosiaalisessa mediassa on esitetty. Poliisin rooli on vastata turvallisuudesta, eikä poliisi ota kantaa mielenosoituksen aiheeseen.

Poliisi ottaa paikkavalinnassa huomioon aina lentoaseman kokonaisturvallisuuden, matkustusvilkkauden, mahdollisen häiriön aiheutumisen sivullisille sekä liikenteelle. Eli tilanne ja paikka arvioidaan tapauskohtaisesti jokaisen mielenilmoituksen kohdalla kokonaisturvallisuus huomioiden.

Mielenosoituksia ei kuitenkaan voi järjestää terminaalissa tai sen sisään- ja uloskäynneillä.

Poliisi varmistaa toimillaan, että mielenosoitus päättyy hallitusti ja turvallisesti ja että mielenosoittajien ja mahdollisten vastamielenosoittajien välillä ei syntyisi jännitteitä.

Omalla ja viranomaisen ohjeistuksella Finavia pyrkii huolehtimaan sujuvasta ja mukavasta lentomatkustuksesta.

Lue myös: