Finnairin Airbus A319 ajautui laskeutumisen jälkeen lumipenkkaan Ivalossa

Ivalon_terminaali_1Finnairin lauantaiaamuinen lento AY601 Helsingistä Ivaloon ajautui laskeumisen jälkeen lumipenkkaan, kertoi Iltalehti. Ivalossa vallitsi tapahtumien aikaan vaihtelevat ja liukkaat talviolosuhteet.

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoi Iltalehdelle yhtiön Airbus A319 -koneen (OH-LVL) ajautuneen hitaasta vauhdista lumipenkkaan. Toinen lentokoneen päälaskutelineistä oli osunut lumipenkkaan. Matkustajakone hinattiin tapauksen jälkeen Ivalon asematasolle.

Tapahtumien jälkeen myös Airbusin moottorissa havaitiin vika, jota selvitellään Ivalossa. Moottorivika ei Finnairin mukaan liittynyt lumipenkkaan ajaumiseen. Ivalon lumivallin korkeudeksi kerrottiin 15 cm.

Ivalon kiitotie 04/22 oli tapahtumien aikaan ilmoitettu osin jäiseksi ja jarrustustehot olivat hyvät ja keskinkertaiset. Tapahtumien jälkeen ilmoitetut kiitotieolosuhteet olivat keskinkertaiset ja keskinkertaista heikommat, mutta samalla myös vaihtelevat. Tällaisessa tilanteessa suuntaohjauskyky on huomattavasti tai jopa merkittävästi heikentynyt.

Ivalon olosuhteissa lentokoneen moottoreissa on todennäköisesti ollut päällä myös jäänehkäisy, joka lisää hieman moottoreiden tyhjäkäynnillä antamaa työntövoimaa.

Iltalehden mukaan koneessa oli miehistön lisäksi 73 matkustajaa.

Kyseinen Airbus A319 lähti paluulennolle Helsinkiin noin 50 minuuttia aikataulusta myöhässä.

Päivitys kello 12.44: Korjattu Iltalehden kertoma virheellinen konetyyppi.

Päivitys kello 15.30: Lisätty tieto koneen lähdöstä paluulennolle.